Skribent

Patrik Jonsson

13 december 2012 | 19:30

Vårens fem hetaste serier - del 1

Patrik Jonsson listar TV-vårens hetaste markbundna serier.

Än så länge befinner vi ju oss mitt i december, men det hindrar inte mig från att blicka framåt och fly mot något ljusare tider. Här är det mörkt, kallt och snöigt, så jag menar varför inte?

Så fort att det nya året har välkomnats med fest & stim och då raketerna väl har tystnat så befinner vi oss plötsligt i vårsäsongen, och dit är det nu faktiskt endast dryga två veckor. Just därför tänker jag denna vecka ta mig en titt på vad 2013 års vårsäsong har att erbjuda? Jag har här nedan listat fem serier som verkar vara de mest intressanta och som det har snackats mest kring. Detta gäller endast de markbundna kanalernas serier, nästa vecka så där lagom inför jul kommer jag att lista kabelkanalernas utbud, så håll ut kära vänner, håll ut!

5. Red Widow

Vi börjar med en serie som det kan gå lite hursomhelst med, så är det väl i och för sig med de flesta, men jag är särskilt osäker på just denna här.

ABC:s "Red Widow" bygger på den tyska serien "Penoza" vars första säsong kommer att bestå av 8 avsnitt. Serien kommer att kretsa kring Marta Walraven (Radha Mitchell), en hemmafru från Kalifornien som tvingas ta över sin mördade tillika korrupta mans kriminella organisation och sedermera försvara sin familj. "Red Widow" kommer att få se dagens ljus söndagen den 10:e mars. (Trailer och hemsida)

4. Zero Hour

Ännu en ny thrillerserie från alfabetskanalen och även ifall jag befarar att denna kan bli en ny slags katastrof som till exempel "The Event", så måste jag nog ändå säga att jag tror något mer på denna än på den nyss nämnda "Red Widow".

"Zero Hour" är ett slags konspirationsdrama som är skapat av Lorenzo di Bonaventura ("Stardust", "1408") och i huvudrollerna finns bl.a Anthony Edwards, Addison Timlin och vår alldeles egna Michael Nyqvist, som badguy så klart. Serien kretsar kring Hank Galliston (Edwards), som f.ö. har ett intresse för det övernaturliga, vars fru plötslig försvinner helt spårlöst och efter detta så kastas han in i en konspiration som sträcker sig över århundraden. Ni kan vänta er allt från gåtor, symboler och pussel till nazister, hemliga sällskap och mystiska klockor. Javisst, mystiska klockor! Premiär för "Zero Hour" blir det den femtonde februari. (Trailer)

3. Hannibal

Ja, inte kan vi väl utelämna NBC:s storsatsning på att blåsa liv i Hannibal Lecter på bästa sändningstid? Sedan hur genomtänkt detta är, ja det är väl en annan femma, jag menar med tanke på vilken stor karaktär och ikon som de faktiskt ger sig på?

Med detta sagt så har de ju i alla fall samlat på sig ett par riktigt bra skådisar; Mads Mikkelsen kommer alltså att spela Lecter själv, Laurence Fishburne har fått rollen som agenten Jack Crawford och sedan så har vi den mindre kände Hugh Dancy i rollen som agenten Will Graham. Dessutom så är det Brian Fuller ("Pushing Daisies") som står bakom det hela och David Slade ("Hard Candy") är satt att regissera.

"Hannibal" ska baseras på romanerna av Thomas Harris och lägga fokusen på förhållandet mellan Hannibal Lecter och FBI profileraren Will Graham. Ett preliminärt premiärdatum finns och det är den 12:e mars, men det snackas även om en debut i april. (Hemsida)

2. Ripper Street

Detta är en engelsk thrillerserie i åtta delar som kommer att sändas på BBC One och BBC America. "Ripper Street" utspelar sig i Londons East End år 1889, precis i efterdyningarna av seriemördaren Jack the Rippers blodiga framfart. Fokusen ligger på den ökända H-Divisonen, i folkmun "polisdistriktet från helvetet", som försöker hålla lag och ordning på de kaotiska gatorna längs Whitechapel.

Jag gillar både eran och premissen, det hela lovar helt enkelt riktigt gott! I huvudrollerna finns bland annat Matthew Macfadyen och Jerome Flynn. På gränsen till kabel detta med tanke på BBC America, BBC One är dock en markbunden kanal.

"Ripper Street" har premiär den 19:e januari på BBC America men smygstartar redan den 30:e december på BBC One. (Trailer)

1. The Following

Det här är alltså Fox:s stora satsning till våren, en thrillerserie med underbara Kevin Bacon i huvudrollen, jo jag tackar jag! I övriga roller kommer vi bland annat få se James Purefoy och Maggie Grace, bakom serien står Kevin Williamson ("Dawsons Creek" & "Scream").

"The Following" ska fokusera på en före detta FBI-agent (Bacon) som plötslig upptäcker att han befinner sig i ett nätverk bestående av seriemördare. Ett nätverk som i sin tur är skapat, med hjälp av någon slags högteknologi, av en överintelligent seriemördare (Purefoy). Ja det här låter ju som det låter, men ifall man lyssnar på de som tagit del av pilotavsnittet så ska tydligen det här vara riktigt bra. Mörkt och blodigt. Den första säsongen består av tretton avsnitt och har premiär den 21:a januari på Fox. (Trailer och ytterligare fakta)

Andra debuterande dramaserier till våren: "Golden Boy", "Monday Mornings", "Orphan Black", "Deception", "The Carrie Diaries", "Do No Harm", "Cult" och "Defiance".

Nog om detta, kabelserierna kommer nästa vecka, jag lovar. Nu tar vi och kastar oss över den gångna veckans serienyheter!

Nyheter i korthet:

Shawn Ryan ("The Shield", "Last Resort", "The Chicago Code") har nu äntligen bestämt sig för att gå över till kabel igen, good thinking! Det är dessutom inte vilken kabelkanal som helst som vår gode Ryan nu har gett sig i kast med, han ska nämligen göra dramaserien "Badlands" för HBO. "Badlands" kommer kortfattat att kretsa kring ett litet gruvsamhälle i Wyoming där vi ska få följa några familjers vardag och öden i en tid då ekonomin inte är den bästa. Shawn Ryan + HBO kan bli hur bra som helst, dessutom kanske nu Ryan äntligen får arbeta med en serie som de inte envisas med att lägga ned.

Det var nu i dagarna femtio år sedan den gamla deckarserien "The Saint" ("Helgonet") hade premiär för första gången. Nu arbetar regissören Simon West på en reboot av serien där den brittiske skådespelaren Adam Rayner har fått huvudrollen, serien är dock än så länge inte kopplad till någon specifik kanal.

USA Network har beställt ett pilotavsnitt av "Horizon" som Gale Anne Hurd ("The Walking Dead" & "The Terminator") ska producera. Serien ska bli något så annorlunda som en sci-fi/krigsserie vilken ska utspela sig under det andra världskriget.

FX har beställt en serie kallad "Tyrant" som kommer från skaparna av "Homeland".

Brad Pitts bolag Plan B har köpt upp rättigheterna till boken "The Returned" av Jason Mott och ABC har nu i dagarna satt igång utvecklandet av serien.

The CW har släppt en trailer för deras kommande thrillerserie "Cult" som har premiär den 19:e februari.

Margo Martindale, som gjorde en alldeles fantastisk insats i "Justified" häromåret, har nu fått en roll i en annan serie från FX, nämligen den kommande "The Americans".

Jag tar och avrundar denna veckas artikel med en alldeles färsk (och onödigt lång) trailer av CBS:s "Golden Boy" som har premiär den 26:e februari. Jag är inte helt övertygad, det är CBS så denna blir så klart mycket av en procedural, men den såg faktiskt något bättre ut än väntat. Detta mycket tack vare några härliga birollsskådisar som till exempel Chi McBride.

Det var allt, hatten av för att ni läste! Nästa vecka bär jag luva, till dess; må gott!

| 13 december 2012 19:30 |