Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 december 2021 | 12:00

Vart tog du vägen, Tobey Maguire?

En gång i tiden var "Spider-Man"-stjärnan ett av Hollywoods hetaste namn. Nu är det sju år sen han senast syntes i en huvudroll. Vad hände med Tobey Maguire och karriären?
Med huvudrollen i den tokpopulära "Spider-Man" blev Tobey Maguire en av Hollywoods hetaste stjärnor i början av 2000-talet. Uppföljaren "Spider-Man 2" (2004) hyllades som en av tidernas bästa superhjältefilmen. Och tro det eller ej, men "Spider-Man 3" (2007) - trots att det finns mycket att kritisera i den filmen - blev trilogins mest inkomstbringande.

När det var dags att diskutera "Spider-Man 4" kände Sam Raimi att han och studion inte kom överens om filmens kreativa riktning. Regissören hoppade av. I januari 2010 bestämde Sony att filmserien om den unge hjälten skulle få en reboot. Rollen skulle gå till en yngre skådespelare, och det var alltså slutet för Maguires superhjältekarriär.

Maguire var en barnstjärna som filmat flitigt sedan 14 års ålder. Han hade medverkat i prestigeprojekt och Oscarsfilmer som "The Ice Storm" och "Ciderhusreglerna" innan han ens blev Peter Parker med hela världen. Han klämde också in den sjufaldigt Oscarsnominerade dramat "Seabiscuit" mellan "Spider-Man" och "Spider-Man 2".

Men när "Spider-Man 4" lades ned bleknade hans stjärnstatus, och huvudrollerna började att sina.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Karriären efter "Spider-Man"

 
År 2009 medverkade han i "Brothers", en remake på Susanne Biers danska drama "Bröder", med Jake Gyllenhaal och Natalie Portman i rollerna. 2013 återförenades han med en av sina bästa vänner, Leonardo DiCaprio, i "Den store Gatsby". Samma år hade han en roll i "Labor Day". Fina och modiga rollval för Maguire - men filmerna antingen floppade eller sågades.

Hollywood började inse att Maguires pojkcharm inte längre kunde hjälpa honom i 30-årsåldern. Och låt oss vara ärliga, hans skådespelartalanger är inte speciellt imponerande, vilket såklart påverkar hur långlivad ens karriär kan bli.

Det går också rykten om att han kunde vara svår att jobba med, och visat upp en del divalater bakom kulisserna, vilket såklart kan påverka hur pass stora jobb man erbjuds.

Maguires namn svärtades ned något i pressen runt år 2011 då han kopplades till en pokerskandal. Han och kända Hollywood-polare deltog i illegala pokerspel där skådespelaren ska ha vunnit miljoner dollar. Historien återberättas i boken och filmen "Molly's Game".

Nu har vi inte sett till Tobey Maguire på bioduken sedan 2014, då han spelade huvudrollen som schackmästaren Bobby Fischer i dramabiografin "Pawn Sacrifice". En film som han även producerat.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Petig med filmrollerna

 
Ännu en anledning till hans frånvaro i rampljuset kommer kanske i denna intervju med Nylon år 2015. Tobey Maguire antyder att han är kräsen med vilka jobb han tackar ja till.

- Det är alltid svårt att hitta projekt som jag vill involvera mig i, så det är en ständig utmaning (...) Det krävs alltid ett stort engagemang. Jobbar man med människor som man gillar och historier man gillar så väcker det en passion. Men när man inte är jätteintresserad, eller nyfiken, så är det smärtsamt och inte lika kul. Det försöker jag att undvika.

Trots sin selektiva natur så tackade Maguire ja till en röstroll i animerade "Baby-bossen" från 2017. (James Marsden ersatte honom för uppföljaren som kom i år.)

Som filmproducent har han däremot hållt sig kvar i branschen. Maguires bolag Material Pictures står bakom filmer som Tom Cruise-musikalen "Rock of Ages" (2012) och actionfilmen "Nobody" som kom tidigare i år.
 

Dags för comeback?

 
Men Tobey Maguires fans kan se fram emot ett par nya roller under 2022. Han medverkar i "La La Land"-regissören Damien Chazelles glamorösa Hollywood-skildring "Babylon" med bland andra Brad Pitt, och i tv-serien "Extrapolations" med Marion Cotillard.

Kanske är det dags för en Maguirenässans för den nu 46-årige skådespelaren? Eller, om inte annat, en välbehövd skjuts i filmkarriären som varit vilande i sju år.
| 20 december 2021 12:00 |