Klipp

Skribent

David Sjögren

21 november 2014 | 19:00

Var han verklighetens "Wolf of Wall Street"?

Han lurade folk på pengar och festade med DiCaprio.
I Martin Scorseses "The Wolf of Wall Street" gestaltar Leonardo DiCaprio verklighetens Jordan Belfort, den kontroversielle aktiemäklaren som förutom att bedra folk levde i en värld av fest, droger, sex och medföljande baksidor. Men kanske var det inte bara Belfort utan även en annan person som inspirerade DiCaprios huvudroll: affärsmannen och svindlaren Dana Giacchetto.

I en kortdokumentär från VICE berättar denne Giacchetto om sitt liv på 90-talet, då han gav sig in i musikbranschen och såg nya dörrar öppnas till en värld av rikedom, lyx och människor med hög status. Han började ordna vilda fester tillsammans med sin vän Leonardo DiCaprio (då "Titanic"-aktuell) och hade gäster som Matt Damon, Ben Affleck, Kate Moss, Winona Ryder, Cameron Diaz och Robert Downey Jr.

Giacchettos liv har sedan dess ebbat ut i ett både professionellt och personligt misslyckande. Hans affärsverksamhet överskuggas av bedrägerihärvor och de flesta av hans gamla festvänner har lämnat honom. Det är en fascinerande berättelse med många galna anekdoter, men samtidigt en minst lika gripande och mörk historia.


Giacchetto dömdes 2000 till upp till 57 månaders fängelse och har aldrig kommit i närheten av sina forna glansdagar.
| 21 november 2014 19:00 |