Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

21 april 2016 | 09:00

Vår första svensk-franska serie "Midnattssol" hyllas i Paris

Författarna bakom "Bron" kommer nu med en mord-serie om en fransk och en svensk polis som utreder mystiska mord i Kiruna - fall som verkar vara kopplade till samiska ritualer.
I tisdags premiärvisades den allra första svensk-franska samproduktionen i TV, nämligen "Midnattssol", vid Series Mania-galan i Paris. Det är bland annat SVT och Canal Plus som ligger bakom "Midnattssol", som är en mörk, cinematisk mordserie bland samerna i Kiruna och på gatorna i Paris.

Det första den fullknökade salongen fick se var en man som vaknar upp för att upptäcka att han är fastbunden vid en helikopter, flygande över Lapplands vackra landskap. Han skriker på hjälp på både engelska och franska, men när centrifugalkraften får blodet att rusa till skallen, ryker huvudet av och blod stänker ner kameralinsen. Låter det som en bra öppningsscen? Absolut.

Eftersom den döda mannen var en fransk medborgare, flygs poliskvinnan Kahina Zadi från Paris till Kiruna för att ihop med svenska polisen Anders Harnesk utreda fallet. Ytterligare tre mord inträffar under de första två avsnitten och åtminstone två av dem verkar bottna i en samisk ritual.

Serien beskrivs som en mörk skildring av vilka brott människan kan begå i kärlekens och girighetens namn. Den visar hur vårt förflutna kan hinna ikapp oss om vi inte gör någonting åt det.Det är manusförfattarna och producenterna från "Bron", Måns Mårlind och Björn Stein, som har skapat och regisserat "Midnattssol", så det finns anledning att förvänta sig något bra. Den svenska polischefen Anders Harnesk spelas av Gustaf Hammarsten från "Män som hatar kvinnor" och den franska poliskvinnan Kahina Zadi spelas av en av Frankrikes mest eftertraktade skådisar: Leïla Bekhti från "En profet". Atlantique productions, Nice Drama, SVT, Canal+ och Filmpool Nord har möjliggjort serien.

Seriens budget är 35-40% högre än en vanlig SVT-serie och det ska tydligen speglas i hur snygga specialeffekterna och helikopter-vyerna av Lappland ser ut. Förhoppningsvis leder det goda resultatet av denna satsning till att vi får se ett ökat prpduktionsvärde inom svensk TV framöver.

Att vi kommer få se fler europeiska samproduktioner verkar dock vara ett faktum: i en artikel från Variety talar "Midnattssols" olika producenter om hur mycket lättare det har blivit att jobba över gränserna och hur marknaden har växt de senaste åren. Både dansk-svenska "Bron" och danska "The Killing" har gått bra utomlands, med amerikanska och brittiska remakes. Sverige har gjort sig ett namn internationellt inom deckare och mord och nu fortsätter vi att vidga våra samarbeten utanför Norden.

Blir du nyfiken på att se "Midnattssol" när den blir tillgänglig?
| 21 april 2016 09:00 |