Spel

Skribent

Anders Eklöf

31 mars 2023 | 14:00

"Vampire Survivors" och "God of War Ragnarök" stora BAFTA-vinnare

Indiehitten "Vampire Survivors" tog hem storpriset framför tippade titlar som "God of War Ragnarök" och "Elden Ring".
För ett tag sedan gick den brittiska motsvarigheten till Oscars av stapeln, BAFTA-galan, där det Netflix hyllade krigsdrama "På västfronten intet nytt" bland annat vann i kategorierna bästa film och bästa regi.
 
Igår utannonserades även vinnarna i BAFTA Games Awards, där det på förhand har sett ut som att "God of War Ragnarök" skulle ta hem priset då det var nominerat i 14 av totalt 18 kategorier.
 
Spelet tog visserligen hem priset för bland annat bästa animation, men den stora vinnaren på galan blev indiehitten "Vampire Survivors" – som vann priserna bästa speldesign och bästa spel.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 
"Vampire Survivors" släpptes i early access redan 2021, men lanserades officiellt till PC och Mac i slutet av förra året. Sedan dess har det släppts till andra format, som bland annat en gratis version till mobiler. Spelet utvecklades av den ensamma kodaren Luca Galante.
 
I spelet väljer du mellan olika vampyrjägare som kämpar mot vågor av monster med en simpel pixelgrafik, där det gäller att överleva så länge som möjligt samtidigt som hotet blir allt större och dina krafter mäktigare. Jag som spelat en hel del kan utan tvekan avslöja att det är något beroendeframkallande.
 
På Steam kostar spelet cirka 5 euro, vilket troligtvis kan vara en förklaring till att det blivit så pass framgångsrikt som det är.
 
 
Andra vinnare på galan var bland annat "Tunic" som bästa debutspel", "Elden Ring" (utsågs till årets bästa spel av MovieZine) för sin multiplayer och "Horizon Forbidden West" för sin tekniska prestation.
 
Förra året vann det finska science fiction-äventyret "Returnal", medan tidigare vinnare bland annat varit "God of War" från 2018 och indiespelet "Hades".
 
Har du spelat "Vampire Survivors"? Vilket spel från 2022 tycker du var bäst?
| 31 mars 2023 14:00 |