Skribent

Patrik Jonsson

24 januari 2013 | 21:01

Våld, sex, blod och sandaler

Imorgon har den fjärde och sista säsongen av Starz' historiska dramaserie "Spartacus" premiär, just denna artikel tillägnas därför detta blodiga men ack så underhållande drama!

Den fjärde säsongen har fått titeln "War of the Damned" och ska alltså få äran att avsluta denna våldsamma saga. Vissa kallar dock denna fjärde säsong för seriens tredje säsong, de har i och med detta valt att räkna bort den egentliga andra säsongen, "Gods of the Arena", som endast bestod av sex avsnitt och som utspelade sig innan den första säsongen ("Blood & Sand").

Rörigt? Ja det kan tyckas, men det blev lite snabba kast och manusomskrivningar där i slutet av 2010 då skådespelaren Andy Whitfield, som tidigare axlade seriens titelkaraktär Spartacus, tragiskt och plötsligt drabbades av cancer. En cancer som dessvärre skulle visa sig vara slutet för den blott 40 år "gamla" australiensiska skådespelare då han på det annars så olyckbådande datumet den 11:e september somnade in, året var 2011.

Planerna på att ersätta Whitfield hade dock redan satts i spel innan hans bortgång och valet föll på landsmannen Liam McIntyre som gjorde sin entré som Spartacus i den tredje säsongen kallad "Vengeance". Hela den här ersättningshistorian var så klart ett stort riskspel då många redan hade vant sig vid och hyllat Whitfield för sina insatser. Kanalen Starz kände dock att de ville chansa med en satsning på McIntyre, i och med att de tyckte att de hade så mycket kvar att berätta, en nedläggning av serien var därmed utesluten. Många kanaler skulle nog ha valt nedläggningsalternativet, men som så ofta då det gäller just Starz ger de sällan upp då de har någonting de tror på, detta är också något jag tycker att de ska ha en stor eloge för.

McIntyre fyllde sedermera Spartacus skor (sandaler) med bravur, Starz' satsning gick hem med dunder och brak, en fjärde och sista säsong fick därför grönt ljus redan efter några avsnitt in på den tredje säsongen.

Det är alltså återigen McIntyre vi kommer att få se som den ursinnige och svärdsvingande gladiatorn imorgon kväll då "War of the Damned" drar igång. Man kan väl lugnt påstå att det efter alla turer och tragedier varit minst lika mycket drama bakom själva serien som i den.
Kortfattat vill jag säga att jag beklagar Whitfields död, men är samtidigt tacksam för Starz' mod och ihärdighet att hålla liv i serien.

"Spartacus" ser jag definitivt som ett av mina guilty pleasures, till och med mitt ultimata guilty pleasure och detta med tung betoning på just pleasure! Då jag först bekantade mig med serien vid premiären för en sisådär tre år sedan så avskydde jag den av hela mitt hjärta. Pilotavsnittet lämnade så oerhört mycket mer att önska och det hela såg så fruktansvärt plastigt och löjligt ut. Jag gav serien en två avsnitt, sedan avfärdade jag den faktiskt som rent skräp, men efter påtryckningar av vänner plockade jag ändå upp den igen och gav den en andra chans. Detta är någonting jag absolut inte ångrar i skrivandes stund, så tack för det.

"Spartacus" tog sig verkligen och började bygga upp en intressant handling, dessutom är den packad med hårda tag och blodiga fighter, ja rent jäkla underhållningsvåld helt enkelt. Den är dessutom väldigt vågad i många avseenden och liknar faktiskt inte något annat som sänds på TV just nu. Man skulle kunna likna den vid filmer som "Gladiator" och främst kanske "300", men nu efter några säsonger tycker jag att den står helt på egna ben, ja tills det att någon hugger av dem!

Man ska dock inte vänta sig några djupa skildringar och evighetslånga dialoger, det är främst underhållningen och farten som lockar i en sådan här serie, även ifall själva historian inte heller är fy skam. Utseendemässigt har den också tagit sig, den är ofta riktigt snygg och ljudteknikerna förtjänar definitivt massor av ros. Mycket mer än så tycker jag inte att jag behöver säga, jag rekommenderar den ifall ni gillar tidseran, våldsamma fighter, blod, sex och full jävla rulle.

"War of the Damned" blir alltså den sista säsongen, men redan nu har planer börjat att smidas för en eventuell spin-off vilken ska kretsa kring Julius Ceasar (som för övrigt gör entré nu i den fjärde säsongen).

Från blod, kött, sandaler och avhuggna lemmar kastar vi oss raskt över till veckans nyheter, häng på!

Nyheter i korthet:

Nu har äntligen HBO bekräftat att Tom Hanks och Steven Spielbergs tredje miniserie kring det andra världskriget blir av! Serien, som ännu står utan någon titel, ska baseras på romanen med den korta och behändiga titeln; "Masters of the Air: Americas Bomber Boys Who Fought the Air War Against Nazi Germany" och ska alltså lägga sin fokus på de olika flygslagen/bombningarna som skedde över Europa. Detta blir som sagt den tredje serien som herrarna Hanks och Spielberg gör med fokus på det andra världskriget, först kom "Band of Brothers" och för några år sedan "The Pacific". Detta ser vi väl ändå fram emot?

Fler flygstrider blir det då det finns planer på att göra en tiodelad miniserie baserad på "The Flying Tigers" vilka var en grupp av amerikanska pilotvolontärer som stred mot japanerna under det andra världskriget. Sist historierna kring dessa piloter filmatiserades var 1942 och då hette filmen just "The Flying Tigers" och hade John Wayne i huvudrollen.

Här kommer fler goda nyheter: Robert de Niro har äntligen tagit sig till en kabelkanal! Tillsammans med Jane Rosenthal ska han utveckla och producera ett drama med fokus på nynazism för Showtime. Serien heter "The 4th Reich" och beskrivs som en blandning av filmerna "American History X" och "The Town". Showtime berättar att vi kan vänta oss en högoktanig thriller med rasism, religion och politik i centrum, "The 4th Reich" ska utspela sig i södra Boston.

TNT har gett grönt ljus åt en ännu obetitlad thrillerserie med Geena Davis i huvudrollen som en prisjägare, vilken ska baseras på den verklige prisjägaren Mackenzie Greens.

HBO har planer på att göra en film baserad på deras TV-serie "Bored to Death" som lades ned i november 2011.

Alla ni som är galna i galna män kan nu ringa in den sjunde april för då har nämligen den sjätte säsongen av "Mad Men" premiär, serien drar dessutom igång med ett dubbelavsnitt signerat Wiener och Hamm. Själv är jag nog upptagen med att sticka en sko eller något den dagen så jag hoppar över det hela.

Ryan Murphy har lyft lite på locket vad det gäller den tredje säsongen av "American Horror Story". Det hela ska denna gång utspela sig i nutid och ha en slags kärlekshistoria i fokus. Sarah Paulson, Evan Peters och Jessica Lange är hittills klara för roller, samtliga har vi ju sett som olika karaktärer i de tidigare säsongerna.

Sedan har pilotsäsongen dragit igång på allvar så jag kör kanalerna och dess serier som under veckan tilldelats pilotavsnitt lite snabbt här...

NBC: "The Blacklist", "The Sixth Gun" och en ännu obetitlad thriller från Rand Ravich ("Life").
Fox: "Rake", "Sleepy Hollow", "The List" och "Delirium".
CBS: "Backstrom" och "Beverly Hills Cop".
ABC: "Betrayal", "Venice" och "The Returned".

Här har ni en länk till TV.com där ni kan läsa lite korfattat om serierna samt även några komediserier som fått piloter.

Avslutningsvis nyheter av den lite sorgligare sorten; skådespelaren Robert F. Chew som spelade karaktären Prop Joe i "The Wire" har avlidit. Chew hittades död hemma i Baltimore efter en hjärtinfarkt, han blev 52 år.
 
Mycket tråkigt, själv ska jag dock försöka att hålla ut i åtminstone en vecka till och om allt går som planerat så hörs vi då!

| 24 januari 2013 21:01 |