Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 maj 2017 | 16:00

5 frågor som "Tretton skäl varför" måste besvara i säsong 2

Vattendelaren "Tretton skäl varför" har fått förnyat förtroende med en andra säsong bekräftad. Med tanke på att flera frågor lämnades väldigt öppna så misstänker jag visserligen att en säsong två varit mer eller mindre bekräftad sedan länge, bakom kulisserna. Här är några saker vi vill ha svar på när nästa säsong drar igång 2018.
Okej, det uppenbara först: Massiv spoilervarning för säsong 1 av "Tretton skäl varför". Så, då var det avklarat. Här nedan följer en lista på fem frågor som jag funderar på inför nästa säsong. 
 

 1. Hur står det egentligen till med Alex?

 
 
Är Alex död? Flera gånger under seriens gång så antyder serien att allt inte står rätt till med Alex. Med allt mörkare kommentarer ju längre säsongen går är det ändå svaret; "Så, om jag dödar mig själv, så dör du också?" som tar priset och får varningsklockorna att ringa nästintill öronbedövande. Hans dopp i Bryces pool där han lät sig sjunka ned, långsamt, mot botten hade också suicidala undertoner. 
 
När det sista vi får höra om Alex i den första säsongen är att han blivit skjuten i huvudet, är såklart frågan om han lever den största. Vi vet inte heller huruvida det var han som sköt sig själv och om det i så fall var en olyckshändelse eller ett självmordsförsök.
 

2. Vad har Tyler i kikaren?

 
Large 58ac88b523310dea11fe68eb07a07673 tyler
 
Låt oss säga såhär. När det kommer till serier av den här kalibern har varje scen som hamnar i den slutliga versionen valts med omsorg. Faktumet att vi under det sista avsnittet får se att Tyler har en gedigen vapensamling kan rimligtvis betyda en av två saker; antingen är det en skolskjutning på gång under nästa säsong - eller så vill skaparna att vi ska få den förutfattade meningen, för att sedan slå oss på fingrarna om det. Oavsett vilket så kan jag praktiskt taget garantera att vi inte sett det sista av Tylers vapnen.
 

3. Kommer Bryce att få vad han förtjänar?

 
 
Bryce har våldtagit två skolkamrater, vad vi vet, varav en fortfarande är i livet. Kommer han att få vad han förtjänar? Eller kommer han att daltas med eftersom han är skolans och ortens stora fotbollshjälte och dessutom har tillgång till föräldranas djupa fickor så snart en advokat av bästa kvalisort behövs. 
 

4. Kommer nästa säsong fortfarande ha Clay och Hannah som huvudpersoner?

 
 
De tretton banden är lyssnade på, Hannahs lista är avverkad. Clays namn lades enbart till för att Hannah ville att han skulle veta vad som hänt - även om hon inte beskyllde honom specifikt för sin situation. För mig personligen är intresset nu större för de andra karaktärerna, vad som kommer att hända med deras liv efter allt som hände under den första säsongen.
 
Hannah är trots allt död, inget kan ändra på det. Clay kommer att vara ledsen över det, han kommer att önska att han hade gjort något för att hindra henne - men kan inte resa tillbaka i tiden och ändra på det hur mycket han än vill. Jag ser inte hur vi kan fortsätta under nästa säsong med dem som seriens kärna. Jag ser mycket hellre att vi skiftar fokus till Alex/Tyler alternativt Bryce/Jessica/Justin.
 

5. Hur mycket kommer seriens skapare att våga ta ut svängarna i nästa säsong?

 
 
"Tretton skäl varför" har blivit den mest diskuterade serien hittills, under 2017. De flesta verkar anse att serien är riktigt bra, rent genrellt, men med tanke på det specifika innehållet har många ställt Netflix mot väggen och undrat om vi nu leker lite för nära elden. Självmord som ämne är enormt viktigt att belysa problematiken kring, men är det verkligen rätt väg att gå här? 
 
Kommer "Tretton skäl varför" att fortsätta utmana gränserna eller försöka hålla sig på en mer säker sida den här gången? Seriens skapare har sagt att "det ska vara svårt att titta på det. Om vi gör det för enkelt, då säljer vi något vi inte avsåg att sälja". Det återstår att se om de vågar att leva upp till det,
 

Önskeupplägg:

 
Om jag fick önska en riktning själv hade jag gärna sett följande upplägg i nästa säsong: Alex avsåg att ta sitt liv genom att skjuta sig i huvudet, men misslyckas. Titeln "Tretton skäl varför" avser i den andra säsongen de tretton anledningar som Alex och gänget finner för att vilja fortsätta leva vidare med sina liv - istället för varför de så desperat önskar att göra slut på dem. 
 
Vilka frågor har DU om nästa säsong av "Tretton skäl varför"?
| 9 maj 2017 16:00 |