EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

9 juni 2022 | 10:00

Vad i hela fridens namn var det där? Och 16 andra tankar efter veckans "Obi-Wan Kenobi"

En spoilerfylld lista med paralleller till tidigare filmer, referenser, easter eggs och allmänt gnäll.
Prinsessan är i ett annat slott, och Obi-Wan jagar efter. Det fjärde avsnittet var på sätt och vis enklare än de tidigare, men innehöll ett mörker jag inte var beredd på, och fick mig att tänka på Jar-Jar Binks. En emotionell berg-och-dalbana med andra ord.
 
1. Om man har ett drycksspel för Star Wars kan ”bactatank” vid det här laget vara en reglerna. Bacta hjälper helt enkelt skador att läka snabbare. Det är den substans Luke är omgiven av i ”Rymdimperiet slår tillbaka” när han flyter i ett rör iförd en mycket osmickrande rymdbadbyxa. Vader kan ses i en bacta-tank i ”Rogue One”. Det kändes även som att ungefär halva ”the Book of Boba Fett” utspelade sig i en bactatank. Den här sekvensen flätar snyggt samman bilder på Obi-Wans och Vaders kroppar med tillbakablickar. Det bygger till något, och det ska bli intressant att se vad serien gör, för deras berättelse kommer som bekant inte få en ordentlig lösning på nio år.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
2. Revas förhör med Leia som löper genom halva avsnittet speglar hur Leia förhördes i ”Stjärnornas krig.” Det är inte en helt ointressant idé och jag tyckte att de genomförde den rätt bra, så jag låter dem komma undan med det, men från och med nu måste Star Wars chilla med sitt återskapande av de första tre filmerna. Uppskattade även att vi fick några små inblickar i Revas förflutna.
 
3. Gillar den lilla scenen där Obi-Wan kämpar med att få ett litet objekt till sig med Kraften, som ett bra uttryck för hans trauma. Luften går lite ur det när det plötsligt försvinner, men det finns något där.
 
4. Obi har samma andningsapparat som han hade i ”Det Mörka Hotet” när han hälsar på i Jar-Jar Binks hemstad. Tydligen finns samma förmåga att snabbtorka sig här med.
 
5. Vi har förstås sett Obi-Wan döda förut, men det känns av någon anledning mer brutalt med Stormtroopern liggande med ansiktet ner i vattnet. Det ska de ha cred för, det är flera Stormtroopers vars död faktiskt känns lite jobbig i det här avsnittet.
 
6. Det känns som att ett ställe som kryllar av sökardroider och vakter kanske borde ha sköldar ändå? För säkerhets skull.
 
7. Tala använder en C1 Personal Comlink för att prata med Obi-Wan, som ser ut lite som en läppstiftshylsa. Tidigare har vi sett C3PO använda en liknande ombord på den första Dödsstjärnan.
 
8. Äntligen lyckas Obi-Wan använda Kraften för att distrahera någon, som jag väntat.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
9. Det tar en oväntat mörk vändning när Obi-Wan hittar Inkvisitorernas ”museum,” eller grav, där de har jedier/personer som är känsliga för Kraften ligger inhöljda i något orange. Det för tankarna till formaldehyd, och hur vi i vår värld förvarar till exempel döda djur i det för att de inte ska ruttna. En av dem Obi-Wan ser är ett barn. Det är en väldigt obehaglig scen. Man kan inte låta bli att undra över gravens funktion, är det bara för att Inkvisitorerna ska kunna se vad de gjort, för att skrämma fångar, eller finns det något annat syfte?
 
10. Och vad är det för personer Obi-Wan ser? En teori är att den första individen är Tera Sinube som var med i ”Clone Wars,” och var Ahsokas mentor. Andra kan vara två medlemmar från Jediernas råd, Coleman Kcaj och Oppo Rancisis. Tidigare har Roken, som är en personerna som hjälper till att hjälpa Kraftkänsliga barn undan Inkvisitorerna, pratat om sin fru som greps, så det skulle inte förvåna mig om någon av kvinnorna Obi-Wan ser är frun.
 
Jag skulle även vilja ta på mig min konspirationshatt och undra om inte det döda barnet är ett av barnen från seriens allra första scen, när en grupp barn flyr undan order 66. Det skulle även kunna betyda att Reva är ett av de andra barnen i den gruppen.
 
I högra hörnet när Obi-Wan börjar springa finns en individ vissa tror är Mace Windu, Samuel L Jacksons karaktär i prequel-trilogin, som dödades av Palpatine (så vitt man vet, men Jedier har en tendens att undkomma säker död). Dock vill jag påminna om att Anakin högg av  Maces hand, så det känns lite tveksamt. Men jag antar att cyborghänder inte är nytt i den här galaxen i och för sig.
 
11. Jag vill tro att Sökardroiden programmerats av en vanlig Stormtrooper och det är därför den har så usel träffsäkerhet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
12. Ack estetiken, ibland får man dö på grund av den. Någon tyckte det skulle vara fint med glastunnlar, kontrasten mellan den rena designen på insidan och den grumliga växtligheten där ute. Kommer höja arbetsmoralen. Behöver det vara skottsäkert? Nejdå, vem skulle ens komma på tanken att skjuta på en så fin plats. (Har sagt det förr och jag säger det igen, Imperiets anställda måste organisera sig fackligt, deras arbetsplatser kryllar av olyckor som väntar på att inträffa.) Obi-Wan hedrar åtminstone miljön med att estetiskt tilltalande hålla ihop fönstret efter bästa förmåga.
 
13. När våra hjältar springer över de blanka golven mot skeppet rullar en så kallad MSE-6-series repair droid, även kallad Mouse droid förbi. Den lilla lådan på hjul är gjorda för att städa och göra små reparationer. Av någon oklar anledning är de även programmerade så att de kan bli rädda, för när Chewbacca skriker åt en i ”Stjärnornas krig” gör den ett skrämt ljud och piper iväg.
 
14. De små skeppen som med perfekt tajming kommer och räddar vår trio är T-47:or. Du känner igen dem från slaget på isplaneten Hoth då Luke Skywalker och gänget använder dem, bland annat för att snurra fast benen på en AT-AT så att den tippar på sitt ansikte.
 
15. Åh neeej *tittar i anteckningarna* personen vars namn vi hört några gånger. RIP. Kommer sakna.
 
16. Ni ska inte… skicka några skepp efter dem eller nåt? Någon som inte vet om sändaren som vill göra något? Nej? Bara stå och stirra medan de försvinner? Ok.
 
17. Och så vaknar L0LA till med ett ondskefullt Hal 9000-öga. Deborah Chow kan sina cliffhangers, det kan man inte säga något om.
 
Vad tyckte ni om veckans avsnitt? Kommentera nedan.
| 9 juni 2022 10:00 |