Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 augusti 2017 | 07:15

Vad hände med ”What Happened to Monday”?

I fredags skulle Netflix nya originalfilm med Noomi Rapace släppas. Men de svenska tittarna fick vänta förgäves.
Sci-fi-thrillern ”What Happened to Monday” hör till en av årets mest intressanta filmer att landa på Netflix. Norske Tommy Wirkola (”Död snö”) regisserar och Noomi Rapace spelar sju (!) huvudroller, i en sci-fi-thriller om identiska systrar som slåss för sin överlevnad i en mörk framtid.

Filmen är ett Netflix Original och skulle enligt trailers släppas i fredags, den 18 augusti. Så blev det visserligen, men de svenska Netflix-användarna blev snuvade. Flera läsare har hört av sig till MovieZine för att fråga vad som faktiskt hände med ”Monday”.

Netflix hälsar via sin svenska presskontakt att ”What Happened to Monday” just nu enbart släpps i USA, England och Latinamerika. Det är inte klart när filmen dyker upp i till exempel Sverige.

Och ja, det är ytterst ovanligt. Vad jag vet är det första gången som en stor och efterlängtad ”originalfilm” inte släpps samtidigt över hela världen. Det är tyvärr inte känt hur distributions-dealen kring filmen ser ut - troligtvis äger andra filmbolag rättigheterna till filmen i övriga territorier.
 
 
I våras pratade jag med en Netflix-insider som förklarade hur deras ”originalfilmer” kan delas in i två sektioner.
 
Dels finns ”original-originalen”, filmer som Netflix beställer och finansierar från första början. Hit hör till exempel kommande ”The Irishman” av Martin Scorsese. Sen finns det en stor andel som Netflix köper in när de redan är klara. Kanske har de visats på festival, som ”What Happened to Monday” (streamingjätten köpte in filmen i Toronto förra året). De stämplas också med ”Netflix Original” i de länder där man har ensamrätt till titeln, men behöver alltså inte dyka upp över hela världen.

Den som väntar på att få se Noomi jonglera sju karaktärer i ”What Happened to Monday” får tyvärr vänta lite till. Vi håller er uppdaterade när filmen släpps i Sverige.
| 22 augusti 2017 07:15 |