Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 maj 2020 | 12:00

Vad hände med tonårsstjärnorna från år 2000?

De var Hollywoods hetaste ungdomar och lockade tonåriga fans till såväl biograferna som tv-skärmen. Nu tjugo år senare är de vuxna och har gått vidare med livet. Vad gör de idag?
Nytt sekel, nya tider, nya stjärnor. Året 2000 var när vi alla trodde världens datorer skulle dö vid nyårsaftonens tolvslag. Istället fortsatte Hollywood att leverera filmer med de största, unga filmstjärnorna från det sena 1990-talet.
 
Men tiden flyr och de tonåriga skådespelarna från tjugo år sedan är idag runt 40, har slagit sig ner med familjer och gått över till mognare roller. Här är sju tonårsstjärnor med storhetstid år 2000 och vad de haft för sig senaste tjugo åren.
 
 
 

Kirsten Dunst – “Bring It On”

 
Blondinen slog igenom som 12-åring i ”En vampyrs bekännelse” men gick över till ungdomsroller i slutet av 1990-talet. Hejarklackskomedin etablerade henne som huvudrollsmaterial och hon har därefter varvat kommersiell film (”Spider-Man”-serien) med smal indie (”Melancholia”). På senare tid har hon funnit framgång på TV med ”Fargo” och ”On Becoming a God in Central Florida”, som båda gav henne Golden Globe-nomineringar. Hon är förlovad med skådespelaren Jesse Plemons som hon även har barn med.
 
 

Kate Hudson – ”Almost Famous”, ”Skvaller”, ”Dr. T och kvinnorna”

 
Goldie Hawns dotter fick ett ordentligt genombrott i Cameron Crowes hyllade musikdrama "Almost Famous". Rollen som rockstjärnegroupien Penny Lane gav henne en Oscarsnominering såväl som en Golden Globe. Filmer som följde var av varierande kvalité, inklusive två romcoms med Matthew McConuaghey. På senare tid har det blivit mer indiefilm och ett gästinhopp som danslärare i TV-serien ”Glee”. Hon har även skrivit två böcker, startat sportklädesmärket Fabletics och är ambassadör för klädmärket Soho Jeans.
 
 

Joshua Jackson – “The Skulls”, “Skvaller”

 
Den kanadensisk-amerikanska skådespelaren började redan som barnskådespelare i ”Mighty Ducks”-filmerna innan han slog igenom som Pacey i den populära tonårssåpan ”Dawson’s Creek”. Hans försök på film gick mindre bra som de två flopparna från 2000 är bevis på. Bättre har det dock gått på teaterscenen (inklusive Broadway) samt TV där han haft relativa framgångar med serier som ”Fringe” och ”The Affair”. Är gift och har barn med brittiska modellen/skådespelaren Jodie Turner-Smith.
 
 

Frankie Muniz – “My Dog Skip”

 
Året 2000 var när 15-årige Muniz blev ”Malcolm – Ett geni i familjen” med hela världen i TV-serien som gick i sju säsonger och även introducerade Bryan Cranston. Samma år medverkade han även i familjedramat om titelhunden och senare i komedier som ”Big Fat Liar” och ”Agent Cody Banks”. Han tog så småningom en paus från skådespelandet för att bli professionell racerförare i Atlantic Championship. Han har även producerat film och TV, sysslat med musik både som trummis och manager samt äger en butik specialiserad på olivolja och vinäger tillsammans med sin fru.
 
 

Freddie Prinze Jr. – “Down to you”, “Boys and Girls”

 
Mångas favorithunk under det sena 1990-talet tack vare ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” och ”She’s All That” var fortfarande het 2000 trots att filmernas kvalité – och popularitet – började dala. Efter som ”Scooby-Doo”-filmerna och TV-serien ”24” sadlade han om och började jobba för World Wrestling Entertainment. Från gammalt wrestling-fan gick han till att bli regissör, producent och kreativ konsult. Han har även skrivit en kokbok. Han är gift och har barn med Sarah Michelle Gellar, som han spelat mot i flera filmer.
 
 

Seann William Scott – “Final Destination”, “Road Trip”, “Dude, Where’s My Car?”

 
1999 stal Scott hela showen från ensemblen i ”American Pie” som den oberäknelige Stifler. Han upprepade rollen i flera uppföljare och var snart hett villebråd i Hollywood. Han försökte undvika typecasting genom att hoppa mellan genrer men medan filmerna gick hem hos publiken (med undantag för katastrofen ”Bulletproof Monk”) var de knappast kritikerfavoriter. Han fick positivt mottagande för ”Goon”-filmerna men hamnade i samma veva på avvänjningsklinik. Han håller sig fortfarande sysselsatt, nyligen som en av huvudrollerna i TV-serien ”Lethal Weapon”.
 
 

Julia Stiles – “Down to You”

 
Stiles slog igenom som argbiggan som tuktas av Heath Ledger i Shakespeare-baserade high school-klassikern ”10 orsaker att hata dig”. Året därefter var hon en av de mest upptagna aktriserna i Hollywood med inte bara en Freddie Prinze Jr.-romcom utan även respektabel vuxenfilm som “Hamlet” och “State and Main”. Mellan ”Bourne”-filmerna och ”Dexter” tog hon examen i engelsk litteratur. Hon har även spelat mycket teater och jobbat med välgörenhet.
 
 
Vilka tonårsstjärnor saknar du från 2000?
| 17 maj 2020 12:00 |