Skribent

Andreas Samuelson

25 november 2013 | 19:01

Vad hände med skräckstjärnorna?

Vi minns dem alla – de unga talangerna som bidrog med att förstöra vår barndom när de antingen spelade diverse skrämmande figurer eller hjältarna som besegrade dem. Men vad hände med dem sen?

Stackars Sally som kämpade för sitt liv i "Motorsågsmassakern", Andy som ångrade att han blev bästis med Chucky i "Den onda dockan" eller lille Damien som visade sig vara Satan själv i "Omen". Vi minns dem alla i favoritskräckisarna vi sett mer än en gång. Men medan filmerna och dess uppföljare lever vidare som populärkulturella fenomen så har de ibland inte ens myndiga skådespelarna försvunnit. MovieZine har tagit reda på var de är idag.

Danny Lloyd i "The Shining"

Debutanten Danny var bara sex år gammal när han fick rollen som Jack Nicholsons son i klassikern och Stanley Kubrick var beskyddande till den grad att Lloyd inte fick veta att det var en skräckfilm förrän efter premiären. Trots framgången så gjorde han dock bara en roll till innan han insåg att han inte var intresserad av en filmkarriär. Som vuxen sadlade han om till collegeprofessor i biologi och så småningom naturvetenskapslärare.

Miko Hughes i "Jurtjyrkogården"

Som treåring skrämde han slag på biopubliken som den läskiga ungen som återvänder från de döda beväpnad med en skalpell i Stephen King-filmatiseringen och redan innan tio år fyllda var han en erfaren barnskådespelare med roller i "Dagissnuten", "Apollo 13", "Kod Mercury" och TV-serien "Fullt hus". Han dyker fortfarande upp som skådespelare ibland men spenderar annars tiden med att DJ:a och odla bin!

Nancy Kyes (f.d. Loomis) i "Alla helgons blodiga natt"

Brunetten filmdebuterade i John Carpenters "Attack mot polisstation 13" (där hon även jobbade på kostymavdelningen) innan samma regissör gav henne rollen som Jamie Lee Curtis sarkastiska, barnvaktande väninna i kultklassikern från 1978. Efter roller i "Dimman" och "Alla helgons blodiga natt" så lade hon filmkarriären på hyllan och ägnade sig efter sin senaste roll i en TV-film från 1992 som skulptör i Los Angeles.

Alex Vincent i "Den onda dockan"

Sexårige Vincent gjorde en imponerande debut som mördardockan Chuckys bästa vän i kultfilmen från 1988 men efter några fler filmer, inklusive en uppföljare, så beslutade han sig som tonåring att ge upp filmkarriären för att avsluta high school. Han återvände till branschen men gav upp efter 15 (!) misslyckade auditions och började studera ljudteknik. Han är också sångare i ett rockband och publicerar egen poesi. Han har på senare år gjort comeback med mindre filmroller, inklusive en cameo i "Curse of Chucky".

Harvey Stephens i "Omen"

Pojken, vars blonda hår färgades mörkt för rollen som Djävulen själv, gjorde bara en roll till innan han lämnade filmvärlden och så småningom gjorde karriär inom finans- och mäklarbranschen. Han gjorde dock ett inhopp som reporter i remaken av "Omen" 2006.

Oliver Robins i "Poltergeist"

Robins filmsystrar, Heather O'Rourke och Dominique Dunne, avled båda under tragiska omständigheter. Pojken, som kämpade mot både onda clowner och träd i den Spielberg-producerade rysaren, växte dock upp för att själv bli filmare. Han debuterade som både regissör, manusförfattare och producent redan vid 15 års ålder (!) och har sedan dess gjort ett antal indiefilmer, senast dramat "29000 Wishes. 1 Regret" häromåret.

Heather Donahue i "Blair Witch Project"

Medan filmen i sig blev en av de största lågbudgetsuccéerna någonsin så hamnade den stackars huvudrollstrions karriärer i skuggan. Hjältinnan Donahue gjorde en handfull film- och TV-roller innan hon lade skådespelandet på hyllan för att fokusera på sin andra passion - odla medicinsk marijuana! Hon fick slutligen kontrakt med ett bokförlag som släppte hennes bok om saken, "Growgirl".

| 25 november 2013 19:01 |