Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 september 2022 | 09:30

Vad fasen är Lionsgate+, MGM+ och Nordisk Film+?

Filmbolagen har gått bananas. Bara den här veckan lanseras tre nya streamingtjänster.
Det är knappt ens så att vi som dagligen skriver om tv och streaming hänger med i svängarna. Hur ska vanliga konsumenter kunna göra det när nya streamers dyker upp på marknaden varannan dag?
 
Förra veckan kom SkyShowtime till Sverige (för att ersätta Paramount+). Och bara den här veckan har tre nya streamingtjänster lanserats. Bara en av dem finns på svenska marknaden, vilket kanske är tur, för hur många fler orkar vi bry oss om?
 
Här är en snabb genomgång av de nya spelarna i streamingkriget.
 
 

Lionsgate+

 
Hört talas om Starzplay? Troligtvis inte. Streamingtjänsten kom till Sverige i februari, men nu tycker man alltså att det är dags för namnbyte. Starzplay - produktionsbolaget STARZ egna streamer - ska bli Lionsgate+ i 35 länder världen över. (För varumärket Lionsgate är så himla starkt.)
 
Pressmeddelandet utlovar "en plats för serieentusiaster som söker förstklassiga, provocerande program" som den politiska thrillern "Gaslit" med Julia Roberts, och den kommande höstserien "Farliga förbindelser".
 
Lionsgate+ ersätter Starzplay i Sverige idag den 29 september och finns tillgänglig som app för 59 kr i månaden. Allt innehåll dyker automatiskt dykt upp hos Viaplay, så frågan är om vi behöver bry oss alltför mycket om att abonnera på ännu en tjänst.
 
 

MGM+

 
Amerikanska kabel-tv-kanalen och streamingtjänsten EPIX gör också ett namnbyte. I vinter ska den bli MGM+ enligt TV Line. Här vill man locka med "tv för filmälskare... Serier som reflekterar och firar arvet hos det ikoniska MGM-varumärket".
 
I utbudet väntas nya originalserier som "Belgravia: The Next Chapter" och "Hotel Cocaine". Här ska man också kunna se klassiska MGM-filmer som "Rocky" och James Bond, vilka för övrigt också ligger hos Prime Video.
 
 

Nordisk Film+

 
Jepp, ännu ett filmbolag som tror att deras själva varumärke ska få tittarna att göra volter av lycka. I Danmark har man just lanserat Nordisk Film+ som samlar det mesta och det bästa från... du gissade det, Nordisk Film.
 
För 49 danska kronor per månad kan man vältra sig i danska filmpärlor från förr och nu, exempelvis "Kon-Tiki", deckarna om Avdelning Q och Olsenbanden (danska Jönssonligan). Här finns också Hollywoodfilmer som Nordisk Film distribuerar som "The Hunger Games" och "John Wick".
 
Tjänsten är även på väg ut i Norge, så en svensk lansering kanske bara är en tidsfråga. Just nu finns dock ett utbud från Nordisk Film+ att hitta på Tele2 Play.
| 29 september 2022 09:30 |