Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 juni 2017 | 11:00

"Girlboss" läggs ned efter en säsong - vad betyder det för Netflix?

Ytterligare en serie hos Netflix har lagts ned på kort tid, men den här gången är beslutet mer intressant att spekulera i.
Netflix lägger ned "Girlboss" efter endast en säsong, rapporterar Variety. Det är den tredje serien att läggas ned på kort tid hos Netflix.
 
"Girlboss" är en serie löst baserad på Sophia Amorusos (spelad av Britt Robertson) liv och berättar hur hon gick från en slacker som sålde begagnade kläder på eBay till att skapa modeimperiet Nasty Gal, ett företag som idag omsätter miljontals dollar varje år - allt innan hon fyllt 28 år. Men även om Sophias liv verkar vara fyllt av lycka så blev alltså Netflix-serien om det, en kortvarig historia. 
 
Netflix har tuffat på under ett par års tid och pumpat ut serie efter serie sedan deras första original, "House of Cards", släpptes i början av 2013. Det har verkat som streamingtjänstens fickor varit bottenlösa när det ena projektet dyrare än det andra kommit tillbaka med nya säsonger år efter år.
 
2017 verkar bli året då Netflix når fram till den gräns dess konkurrenter redan legat på och nu kommer att få spela efter samma "regler" som alla andra. För att nya serier och fler säsonger, av de mest populära, ska kunna göras så behöver de serier som inte når en tillräckligt stor publik skalas bort.
 
 
När serier som "Marco Polo", "The Get Down" och "Sense8" lades ned var det egentligen inte så konstigt - alla tre var serier med budgetar på cirka 10 miljoner dollar per avsnitt. Även för Netflix är det lite väl mycket att lägga ut på något som helt enkelt inte når ut till en tillräckligt stor publik.
 
Till och med "Bloodline" gick att motivera pengamässigt då lagarna i Florida där serien spelades in ändrades på ett sätt som gjorde varje avsnitt avsevärt dyrare att spela in - här gav Netflix ändå seriens skapare chansen med en sista (något kortare) säsong att runda av allt på. Vilket skaparna enligt mig inte lyckades göra på ett bra sätt visserligen, men de fick åtminstone en chans att göra det.
 
När det kommer till "Girlboss" som läggs ned efter sin första säsong bör vi som är förtjusta i mindre produktioner som "Love", "The OA", "One Day at a Time" och "Master of None" hos Netflix börja oroa oss lite mer över kommande säsonger. Bara för att de är billigare att producera betyder det inte längre att de automatiskt kommer att få fler säsonger - vilket i princip varit en regel historiskt sett hos Netflix.
 
Nu återstår det att se om fler produktioner av det billigare slaget kommer att läggas ned, istället för att förnyas. Om jag var tvungen att gissa så skulle jag nog säga att "Flaked", "Dear White People" och "Easy" hänger löst och möjligtvis även "Gypsy", beroende på hur den tas emot av sin publik nu i slutet av juni.  
 
Vad tyckte du om den första säsongen av "Girlboss" och vad tror du om framtiden för de mindre serierna hos Netflix?
| 25 juni 2017 11:00 |