EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

7 september 2023 | 08:00

Vad betyder den otroliga cameon för "Ahsoka"?

Halvvägspunkten i ”Ahsoka” bjuder de förutom snygg action på en sjujäkla cameo, och en enastående cliffhanger. Spoilers givetvis.
”Ahsoka” ha traskat på i ganska maklig takt, men på bästa sätt. Den har tagit sig tid att bygga världen som den ser ut nu efter Imperiets fall, men utan att förlora driv. Även om det finns en irriterande tendens att förutsätta att publiken har koll på saker som hänt i de animerade serierna (både Thrawn och Ezra byggs upp dåligt för en bredare publik) är det hittills en riktigt bra serie.
 
Serien är snygg, den har hjärta och den har nu även… Anakin Skywalker.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Har jag inte sett Hayden Christiansen som Anakin alldeles nyligen?

 
Det stämmer. Det var främst Darth Vaders svarta skepnad som syntes i miniserien ”Obi-Wan Kenobi”, men även Anakin fick en hjärtknipande scen i en tillbakablick där han och Obi-Wan sparrade ihop under tiden de två fortfarande var vänner. Det är definitivt något liknande som nu händer i ”Ahsoka”. En död mästare kanske äntligen kan ta sig samman och hjälpa sin före detta padawan när hon behöver det som mest.
 

Är Ahsoka död? Är vi i himlen?

 
Änglar existerar inom Star Wars (en av många anledningar att jag hatar ”Det mörka hotet”) men Ahsoka har förmodligen bara fått en rejäl smäll som antingen gör att hon har konstiga drömmar och/ eller är på en djupt spirituell plats. Anakin verkar behöva vägleda henne oavsett.
 
Platsen de förmodligen befinner sig på (vi kommer till det...) är inte en plats man behöver vara död för att hitta.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Är Anakin ett Kraftspöke (Force Ghost) i scenen?

 
Först och främst, vad är ett Kraftspöke? (Förutom att vara ett betydligt mindre coolt ord än Force Ghost.) I korta drag är det själen och “essensen” från en död varelse om hade Kraften, så ungefär som ett vanligt spöke. Den Kraftkänsliga personen måste vid sin död antingen ha accepterat döden, och använt en särskild teknik för att absorberas av Kraften.
 
Anakin är ett etablerat Kraftspöke. I slutet av ”Jedins återkomst” ser Luke förutom Anakin även Obi-Wan och Yoda, som genomskinliga och blåtonade (inte helt olikt Jediernas ljussablar) vänligt ler emot honom. I originalfilmen spelas Anakin där av Sebastian Shaw, men om du sett filmen efter 2004 är det Hayden ni ser. Varför? Lucas har sagt att det är för att Anakin metaforiskt dog när han blev Darth Vader, men sen återigen blev Anakin precis innan han dog.
 
Personligen tror jag att det är mer pga. att publiken var mer bekant med Christiansen efter de tre prequelfilmerna. Shaws ansikte syns knappt i jämförelse. Eventuellt fanns det redan då någon plan om att utveckla karaktären mer, men det är bara spekulation.
 
Men med allt det sagt – det är lite oklart om han är ett Kraftspöke här. Han ser inte ut som vi är vana att se ett (dvs lätt genomskinlig med viss blå belysning) men det kan bero på den särskilda miljön också.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Var är det vi befinner oss?

 
Den ensliga men vackra plats (hur ljuset rör sig som bioluminescens runt henne när Ahsoka reser sig, jag dör!) Ahsoka vaknar upp på är förmodligen från ”Star Wars: Rebels”. Sannolikt är det Världen mellan världar som fått en rejäl visuell uppgradering – den brukade se ut som något från den första ”Tron”-filmen.
 
Världen mellan världar är en plats inom Kraften, där tid och rum länkas ihop. Anakin har en koppling till platsen, och Ahsoka har varit här förut, tillsammans med sin nu försvunna vän Ezra, vilket gör det till en intressant mötesplats.
 
Det är även det som syns i bakgrunden på seriens logga.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vad innebär det här för nästa avsnitt?

 
Jag vill inte helt suga spänningen ur nästa avsnitt genom att förklara mer om Världen mellan världar, men att ha hittat hit igen kommer hjälpa Ahsoka mycket, särskilt efter att kart-bouleklotet förstördes.
 
Jag vet inte exakt vad Ahsoka och Anakins interaktion kommer att innebära - deras relation är som bekant ganska komplicerad, i och med att han blev ond och allt - men jag ser fram emot den något oerhört. Vågar man hoppas på en kram?
 
Hjärtat klarar knappt av väntan den här veckan.
| 7 september 2023 08:00 |