Film

Skribent

MovieZine

15 maj 2021 | 18:00

Vad är Premier Access på Disney Plus?

Framtiden är här: biofilmer på streaming är det nya svarta. "Cruella" och "Black Widow" står på tur - vi reder ut vad du behöver veta om Premier Access.
Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Streamingtjänsten Disney+ var bland de första att erbjuda tittarna stora biofilmer hemifrån. I USA var äventyrsfilmen ”Mulan” först ut, och här i Sverige har vi kunnat se animerade ”Raya och den sista draken” under våren. Den 28 maj släpps "Cruella" på Disney+ till en extrakostnad på 249 kronor.

Fler storfilmer är att vänta, och vi tittar närmare på vad Premier Access innebär och hur det funkar för dig som tittare.
 
 

Premier Access - så funkar det

 
Du behöver ett abonnemang på Disney+ för att kunna köpa Premier Access-filmer. När du sedan letar fram filmen du vill se, kan du välja att betala en engångskostnad på 249 kronor.

Filmen finns sedan på ditt konto för alltid (iallafall så länge du har ett aktivt abonnemang) och kan streamas hur många gånger som helst, av alla profiler som är kopplade till ditt abonnemang.

Det vanliga är att en film finns tillgänglig på Premier Access endast i en månad. Sedan blir den otillgänglig i två månader (om du inte redan köpt den, förstås). Därefter, tre månader efter sin premiär, ingår filmen i ordinarie utbudet på Disney+ utan kostnad, för alla prenumeranter.
 
 

Varför måste jag betala extra?

 
De allra flesta filmer på Disney+ ingår i abonnemanget utan extra kostnad. Premier Access är ett alternativ för att få ut biofilmer på streaming samma dag som de får premiär på bio. Under det senaste året har många biografer varit stängda och publiken uppskattar att kunna ta del av aktuella storfilmer tryggt hemifrån.
 
Om ni är en familj eller ett gäng vänner som tänkt se på film ihop, blir kostnaden antagligen rätt överkomlig jämfört med biobiljetter.
 
 

Vilka filmer kommer på Premier Access framöver?

 
Den 28 maj släpps ”Cruella” på bio och på Premier Access. Filmen är en prequel om den ikoniska Disney-skurken Cruella de Vil som ung. Emma Stone spelar huvudrollen som den rebelliska fashionistan Estella, som får plocka fram sina onda sidor när hon drabbar samman med en kylig modedesigner (Emma Thompson).

I juli kommer ”Black Widow” på Premier Access. Samma dag som Marvelfilmen går upp på biodukar kommer den att kunna ses på Disney+. Scarlett Johansson upprepar rollen som Natasha Romanoff i en prequel.
 
Den 30 juli släpps också äventyrsfilmen ”Jungle Cruise” med Dwayne Johnson och Emily Blunt.
 
 
Det är inte klart vilka andra filmer som släpps med Premier Access efter det. Disney+ utvecklar flera långfilmer direkt för streaming, och vi vet också att Pixars "Luca" som släpps i juni inte kommer att kosta extra.
 
Ett abonnemang på Disney+ kostar 89 kr i månaden eller 890 kr för ett helår. Läs mer på disneyplus.com.
| 15 maj 2021 18:00 |