Film

Skribent

Josefine Krischausky

22 november 2021 | 19:25

Vaccinationsbevis krävs för att gå på bio från 1 december

Nästa månad kan biobesökare behöva visa upp ett vaccinationsbevis för att kunna njuta av film på vita duken. Kravet gäller dig som fyllt18 år och i salonger med över 100 platser.
Från och med den 1 december kommer den svenska biopubliken behöva visa upp ett vaccinationsbevis inför sina biobesök. Sedan coronarestriktionerna började hävas har vaccinpass varit mycket omdiskuterade i kulturbranschen, och det har redan funnits som krav på biografer i flera olika länder. 
 
Det nya kravet kommer gälla för offentliga tillställningar där över 100 personer samlas inomhus, och berör även kulturevenemang som konserter och teaterföreställningar. Syftet är, enligt regeringen, att begränsa smittspridningen bland främst ovaccinerade, genom att hindra dem från att samlas i stora grupper.  
 
Det är upp till varje arrangör att bestämma exakt hur man förhåller sig till detta, samt hur kontrollerna ska utföras. Filmstaden har beslutat att alla som är 18 år eller äldre måste ha med sig ett giltigt vaccinationsbevis till biobesöket i salonger med 100 platser eller fler. Planen är att själva kontrollen kommer ske med hjälp av en app, som skannar qr-koden i vaccinationsbeviset. 
 
"Gäster med biljetter till salonger med färre än 100 platser behöver dock inte visa något vaccinationsbevis", skriver Filmstaden på sin sajt.
 
Förhållningssättet kan komma att skilja sig mellan olika biografer. Det är även möjligt att välja andra vägar än att kontrollera vaccinationsbevis, till exempel att införa avståndskrav mellan varje sällskap. Folkets Bio, som driver biografer över hela Sverige, kommenterar till MovieZine att de är positiva till införandet av vaccinationskrav, men ännu planerar hur deras olika, lokala biografer ska förhålla sig till det på bästa sätt. 
 
Alla som är vaccinerade mot covid-19 med minst två doser kan hämta ut sitt vaccinationsbevis på covidbevis.se
 

Nyheter i MovieZine Shop

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 22 november 2021 19:25 |