Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 juni 2022 | 16:00

"Utvandrarna" släpps som miniserie på C More

Erik Poppes ambitiösa nyinspelning av Wilhelm Mobergs romaner släpps på streaming i sommar - omklippt till tre avsnitt.
Påkostade dramat "Utvandrarna" skulle bli 2021 års stora svenska julfilm. Riktigt så blev det inte, kanske på grund av pandemirestriktionerna eller svala kritikerbetyg, men efter tre månader hade knappt 200 000 biobiljetter sålts. Gissningsvis är producenterna inte fullt nöjda med resultatet, speciellt med tanke på att filmen kostade 100 miljoner kronor.
 
Inför streamingpremiären testar man dock något annat: "Utvandrarna" har styckats upp till en miniserie. När filmen släpps på C More i juli är den "omklippt till tre lite mer lättkonsumerade delar", berättar streamingtjänsten för MovieZine.
 
Men vänta dig inga bortklippa scener, innehållet är i övrigt detsamma som på bio i vintras. Lite synd kan tyckas - många kritiker reagerade på hur mycket material som gått förlorat när fyra böcker blev till en enda långfilm på 148 minuter.
 
 
"Utvandrarna" i regi av Erik Poppe är en nyfilmatisering av Wilhelm Mobergs fyra romaner långa svit om de småländska bönderna som flyttade till Amerika på 1850-talet. Gustaf Skarsgård spelar Karl Oskar, men historien berättas denna gång ur hustrun Kristinas perspektiv - Lisa Carlehed gör huvudrollen. Filmen nominerades till 7 Guldbaggar och vann en, för Bästa visuella effekter.
 
Vi får se om miniserien "Utvandrarna" lyckas hitta till en bredare publik. C More provade samma koncept när danska storfilmen "Drottning Margaretha" släpptes som miniserie på tre avsnitt i våras - en ny trend för att fånga tittarna som inte har ro att sitta igenom en långfilm på över två timmar?
| 5 juni 2022 16:00 |