STREJKEN 2023

Skribent

Annika Andersson

11 september 2023 | 14:00

Hollywoodstrejken: Nu börjar filmarbetarna förlora hus och hem

Kris bland lågavlönade filmarbetare som får gå från hus och hem. Nödhjälpsansökningarna hos SAG-AFTRA Foundation har gått från 10-12 per vecka till 50-75 om dagen.
Lördagen den 9:e september var det dags för den årliga New York City Labor Day Parade and March, som tågade uppför 5th Avenyn från Midtown-området fram till Central Parks Zoo. 2023 har inte döpts till “Summer of Strike” utan anledning, med så många olika fackförbund som strejkar samtidigt. Främst är det kanske manusförfattarna (WGA) och skådespelarna (SAG-AFTRA) som fått uppmärksamhet, då dessa historiska strejker gjort att hela filmindustrin stannat av.
 
Jag halar än en gång fram mitt medlemskort för att solidariskt marschera med i tåget. Stämningen är både upprymd och tung, då de ekonomiska efterverkningarna nu börjar ta effekt för alla skådespelare och filmarbetare som varit utan jobb såpass länge.
 
“Slutspelet är att låta saker dra ut på tiden tills fackföreningsmedlemmarna börjar förlora sina lägenheter och förlora sina hus,” enligt en studiochef, vars citat Deadline publicerade i juli.
 
Large 511f521814ad18efdd596b1772032848 f5mxv9jxkaaajoo
Julianne Moore är med och strejkar.
 
Nu börjar planen gå i uppfyllelse! Inte bara för de WGA-medlemmar den icke namngivna studiochefen syftade på, utan strejken gör också att många SAG-AFTRA-skådespelare och andra filmarbetare står inför vräkningar efter flera månader utan arbete.
 
Tidpunkten kunde inte ha varit värre - skådespelare, manusförfattare och övriga filmarbetare som drabbats har i många fall redan tömt sina resurser under det senaste arbetsstoppet då filminspelningarna pausades på grund av COVID. Låga löner gör det svårt att bygga en buffert.
 
Som svensk kan det vara svårt att greppa omfattningen av förlora sitt jobb i USA. Det sociala skyddsnätet har stora luckor. Det brukar sägas att de flesta New York-bor endast har nog med besparingar för att överleva tre månader utan arbete. Filminspelningarna har legat nere sedan den 2 maj, då WGA gick ut i strejk. Det är mer än fyra månader sedan.
 
Large 511f521814ad18efdd596b1772032848 img 4429
 
“Vår chef för socialtjänsten i L.A. har varit med oss i 22 år och hon berättade just i morse för mig att hon aldrig har sett så många vräkningsmeddelanden som nu” berättar Keith McNutt, VD på Entertainment Community Funds (ECF) västra region för The Hollywood Reporter. ”Folk får vräkningsbesked med tre dagars verkan.” 
 
Skådespelare och filmarbetare kan nämligen ansöka om nödhjälp hos bland annat ECF. Sedan den 25 augusti har organisationen betalat ut nära 60 miljoner kr till mer än 2 600 film- och TV-arbetare. Det största antalet ansökningar om ekonomiskt stöd kommer från Kalifornien, följt av Atlanta och New York.
 
“De allra flesta av dessa förfrågningar ber om hjälp med att betala hyran, noterar McNutt, eftersom ECF tillhandahåller akuta betalningar för att förhindra vräkningar (och information om hur man navigerar en om det händer) eller hjälp med hyra och depositioner på en ny plats.”
 
Large 511f521814ad18efdd596b1772032848 f5mzh6cwsaaplw8
 
Samma artikel beskriver hur även Motion Picture & Television Fund (MPTF) drastiskt ökat sitt ekonomiska stöd till Hollywood-arbetare, som får ca 16 000 kr i bidrag samt hjälp med att med skapa en månadsbudget. Ordföranden och VD:n Bob Beitcher erkänner dock att “den genomsnittliga månadshyran i L.A. är 33 000 kr, så även om de fick ihop till denna månads hyra, vad händer med nästa månads hyra, och månaden efter det?”
 
“Dessa bidrag är användbara - det är 16 000 kr mer än de hade tidigare, och vissa människor är okej med sin hyra och behöver pengarna för andra saker - men det kommer inte att hålla vargen i schack särskilt länge.“ Beitcher noterar också att även om många jämför det nuvarande läget med pandemin, så fick industriarbetare oftare förhöjda arbetslöshetsersättningar under den tiden, vilket de inte får nu.
 
SAG-AFTRA Foundation har också fullt sjå med att stödja sina medlemmar. VD:n Cyd Wilson jämför organisationens 10-12 ansökningar om hjälp varje vecka före strejkerna med nuvarande 50-75 om dagen. 75-85 procent av dessa förfrågningar är specifikt för hyra och bolån, och en eller två av de dagliga ansökningarna har fått vräkningsmeddelanden. De senare tenderar att vara människor som ligger månader efter på hyran, så hyresvärdarna har slutat acceptera månadsbetalning tills de betalar de tiotusentals kronor de redan är skyldiga.
 
“We Organize, We Rise” är temat på årets Labor Day Parade. Men många kämpar för att ens hålla huvudet ovanför vattenytan.
| 11 september 2023 14:00 |