Skribent

MovieZine.se

22 juni 2013 | 22:01

Ur arkivet: Terry Gilliam

"Om du är riktigt smart så skaffar du ett riktigt jobb - gör inte film."

I sommar firar MovieZine tio år och därför kommer vi att lyfta fram flera av de största, viktigaste eller märkligaste intervjuer som vi gjort genom åren. Terry Gilliam är en udda figur som vi fick chansen att bekanta oss närmare med under Stockholms Filmfestival för snart åtta år sedan.

Ur intervjun med Terry Gilliam, november 2005:

- Jag låter folk komma in i min värld för en stund. Jag tycker om att skapa världar där sagor kan växa, som i "Bröderna Grimm". Och lyckligtvis finns det producenter som också vill komma in i mina världar och som ger mig stöd. Men att skapa film är en lång och svår process, det är ett hårt jobb och jag önskar ibland att jag inte var besatt av filmskapandet.

Det är så han beskriver sitt filmskapande som trollbundit en hel värld - en personlig besatthet. Att det blev film beror helt enkelt på att det är det medium som han trivs bäst med. Även om han säger att det är lite olyckligt att det är så dyrt och involverar såna enorma mängder människor.

- Mitt råd till filmmakare idag är detta: Gör inte film. Fast folk gör ändå filmer för att de är besatta. Om du är riktigt smart så skaffar du ett riktigt jobb - gör inte film. Jag tittar inte på mycket film som går upp på bio. Det känns som att jag alltid blir besviken. Men vi som gör film är galna, så är det.

Hans karriär är kantad av produktionsbråk, kontroverser och revolter mot det etablerade, mot etablissemanget. Fördröjda filmer, indragna pengar och personliga konflikter. Fast kanske är det också så att han söker upp konflikterna. Han vill ha det så svårt som möjligt, det medger han utan omsvep.

- Projekt som lockar mig ska vara annorlunda och svåra. Det får inte vara för lätt, då intresserar det mig inte. Varför ska man gå uppför en liten kulle när man kan bestiga ett berg?

Läs hela intervjun med Terry Gilliam här...

Boel Bermanns kommentar:

- Oj, oj, oj, jag var så löjligt liten och nervös inför den intervjun. Det var idoldyrkan på högsta nivå. Minns att min hand skakade när jag plockade upp penna och papper ur väskan. Jag menar, det var ju Terry Gilliam som satt där framför mig. Medlem i Monthy Python, skapare av "Brazil" och "De tolv apornas armé". Mitt hjärta nästan brast när han var så surmulen, men när han väl mjuknade av min uppenbara nervositet var det som solsken genom molnen. Minns att han skulle träffa John Cleese dagen efter och att han lovade att hälsa John från mig. Det var garanterat en lögn, men jag log från öra till öra ändå.

| 22 juni 2013 22:01 |