Skribent

MovieZine.se

15 juni 2013 | 22:01

Ur arkivet: Jean-Pierre Jeunet

Om det fruktansvärda slutet i "Alien återuppstår" och hur Jodie Foster fick rollen som fransyska.

MovieZine fyller 10 år i sommar, och det firar vi med att plocka fram de största, mest intressanta, eller märkligaste intervjuer som våra skribenter gjort genom åren.

Idag har turen kommit till fransmannen Jean-Pierre Jeunet, som fick möta en nervös Ville Sörman i början av 2005, för att snacka om vad han inte gillade med "Alien återuppstår", och hur Jodie Foster fick en roll i "En långvarig förlovning".

Jean-Pierre Jeunet om "En långvarig förlovning", januari 2005:

- Jodie Foster var i Paris för att sälja "Panic Room" och kontaktade mig. Hon sa att hon ville vara med i någon av mina filmer, och jag var i slutet av förproduktionen av "En Långvarig Förlovning". Så jag skickade manuset till henne och hon sade ja. Det fungerade utmärkt då hon pratar felfri franska utan någon som helst accent, och Jodie är så enkel att arbeta med. Enkel och trevlig, berättar Jeunet under sitt Sverigebesök.

Han kliar sig på hakan och drar en skämtsam anekdot om Foster och han själv.

- Första mötet vi hade med varandra var på samma café som i "Amelie Från Montmartre". Och folk var utanför och fotade oss två. När vi gick ut och vänta på en taxi skulle samma personer fota oss igen. Det första de sa till mig var: "Kan du flytta dig åt sidan?"

Vi trycker Jeunet på lite information om en tidigare film, hans enda Hollywood-gjorda film, "Alien: Resurrection". En film som de flesta anser vara den sämsta i serien, mig själv inräknad.

- Jag fick bra recensioner i Frankrike, läser inga recensioner från USA. Många tänker på Alien som skräckfilm, för mig var "Alien: Resurrection" aldrig en skräckfilm. Jag lade in lite humor. När jag ser på film vill jag hellre ha kul än att skrämmas.

Hans vision om Alien verkade dock inte ha gått fram helt.

- Jag hade mycket kul under inspelningen men jag fick slåss om varenda liten detalj som kostade lite extra. Det var även många av mina idéer som avslogs. Det var så länge sedan, jag kommer inte ihåg specifikt, men alla användes inte. Felet med "Alien: Resurrection" jag känner att det bara var min regi, manuset var t.ex. inte mitt. En annan sak var slutet. Vi hade fem olika slut vi diskuterade. Det jag ville ha valdes inte. Det slut som vi ser nu i filmen tycker jag är fruktansvärt.

Läs hela intervjun med Jean-Pierre Jeunet här »

Ville Gideon Sörmans kommentar:

- Det var väldigt nervöst att träffa Jeunet. Dels på grund av min ålder - då jag bara var 15 år, och dels på grund av att det var min första intervju någonsin. Man märkte att Jeunet var mitt inne i en pressturné för filmen, och han verkade lite trött. Trots detta var han otroligt varm och glad, och helt prestigelöst pratade han ärligt om allt ifrån sin nya film till gamla fiaskon som "Alien Resurrection". Ärlig och varm, var det intrycket jag fick. Väldigt rolig upplevelse.

| 15 juni 2013 22:01 |