Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 november 2014 | 21:00

Universals skräckmonster stöps om till actionhjältar

Äventyr går före skräck när studion väcker upp Mumien, Wolf Man och Dracula på nytt.
Med "Dracula Untold" på bio och planer för både en ny "Wolfman" och ny "The Mummy" har Universal påbörjat sin omskrivna revival av klassiska skräckmonster. Det finns en del att plocka av, minst sagt. Även Frankenstein, Den osynlige mannen och Skräcken i Svarta lagunen såg alla till att ge biopubliken mardrömmar under 1930-50-talen. 

Men om de kommande filmerna lyckas få upp pulsen, är det av helt andra orsaker. Enligt Universals chef Donna Langley kommer man att helt byta ut skräck - mot actionäventyr. 

Så hoppas man kunna konkurrera mot de andra filmbolagens framgångsrika superhjältefilmer.

- Vi har inga mantlar i vårt bibliotek, men vi har otroliga monsterkaraktärer. Vi har försökt att göra nya monsterfilmer genom åren, utan framgångar. Tills vi insåg en sak: skräckfilm har ett tak, det tilltalar inte alla. 

- Så vi tog en ordentlig titt på dem och bestämde oss för idén att ta ut monstren ur skräckmiljön, vi sätter dem i actionäventyrs-genren och i modern tid. Vi gör om dem och presenterar dem för dagens publik, säger Langley till Hollywood Reporter.

Översatt: det finns mer pengar att tjäna på action än på skräck. 

Bioaktuella "Dracula Untold" har dessvärre tjänat in tre gånger sin budget redan nu, så den här "dagens publik" som Universal-chefen nämner verkar inte bry sig nämnvärt ifall filmhistoriens läskigaste typer görs om till mediokra actionfigurer.

Vad tycker ni - hur mycket får man göra om välkända karaktärer i jakten på ny publik och deras pengar? Kommentera nedan.
| 15 november 2014 21:00 |