Skribent

Patrik Jonsson

8 december 2011 | 21:40

Två serier med sagotema

I veckans TV-rapporter presenterar vi mängder av trailers till höstens hetaste TV-serier.

Ja så var det då dags för ännu en veckoartikel med fokus på det som TV:n (även i vissa outbildade kretsar kallad "Dumburken") har att erbjuda och jag snackar inte om vare sig sportsändningar, dokusåpor eller talangjaktsprogram här nu, utan jag talar så klart om TV-serier.

Det har dock inte hänt så mycket av tyngd och intresse den senaste veckan i TV-världen, det har nyligen varit Thanksgiving Day där borta i väst och vi börjar att närma oss julen mer och mer och det är också mycket pga detta faktum som gör att nyhetsrapporteringarna sinar lite under just dessa veckor.

Nåväl, jag tänkte ändå göra ett smärre försök att skaka ur mig något, det blir med andra ord inte mycket nyheter denna vecka, utan jag tänkte att jag istället skulle skriva ned lite tankar och åsikter om det som hösten 2011 har bjudit på. Låter detta intressant så är det så klart bara att läsa vidare, om inte så är det bara att vika av och så ses vi nästa vecka istället då jag förhoppningsvis har lite mer kött på benen.

Två serier med sagotema har dragit igång nu här på senhösten, först ut var ABC "Once Upon A Time" och strax därefter NBC "Grimm". Serierna sänds för övrigt nu även på svenska kanaler och det är Kanal 5 respektive TV6 som gäller för dessa. Jag har alltid känt att det här med sagotema skulle kunna bli riktigt intressant, men det har dessvärre inte fungerat för mig vare sig vad det gäller film eller serier, i alla fall inte på den senaste tiden. Så nej, jag tänker inte rekommendera någon av dessa två serier utom möjligtvis till er riktigt hängivna sagofantaster.

"Once Upon A Time" kändes alldeles för barnslig och ointressant och "Grimm" hade möjligtvis potential att bli lite sagans "X-Files" men även den brister i både manus, upplägg och framförallt i skådespelarinsatserna.
"Barnslig?" tänker ni, det är ju serier baserade på SAGOR och visst har ni en poäng där, men det går ändå inte att ursäkta att de är så klumpigt och naivt gjorda. Ta och jämför med den underbara miniserien "Merlin" från 1998 så kanske ni förstår lite bättre vad jag syftar på.

Trailer till "Once Upon A Time"

Trailer till "Grimm"

J.J. Abrams & Jonathan Nolan ser väl på pappret ut som en rätt så jäkla stark combo, men det skulle visa sig genom CBS serie "Person of Interest" att resultatet, trots allt, inte blev så där väldans intressant. Serien har dessutom en stark duo i fronten i form av Michael Emmerson och Jim Caviezel men dem tycker jag faktiskt mest synd om. Det känns som ett slöseri med talang och de hade definitivt varit värda en bättre produktion båda två. Manuset är som bäst mediokert vilket gör att serien aldrig lyfter eller fångar upp ens intresse, bristen på några ack så behövliga råda trådar lyser även de med sin frånvaro. Serien går dock rätt så bra i U.S.A. och jag kan visserligen förstå detta, den är lättsmält, enkel och du kan i stort sett hoppa in i den närhelst du vill. Det stora problemet är ändå att den är förglömlig och platt vilket gör att jag kallar den för en besvikelse.

Trailer till "Person of Interest" sänds just nu på måndagar på Canal+

Ja och då vi ändå talar om besvikelser så kanske jag ska ta och ta upp den, i alla fall i mina ögon, största besvikelsen av dem alla i höst. Ja, den dyraste också för den delen. Jag snackar så klart om Fox "Terra Nova" här och för er som hänger med i tråden om TV-serier i forumet så kan det väl knappast ha undgått någon av er att jag föredrar att kalla magplasket för "Terrible Nova" vilket borde skvallra en hel del om vad jag tycker om serien. Ja och vad det gäller "Terra Nova" så är det nog läge att använda den ack så kända frasen "Vart ska jag börja?" men jag ska försöka att fatta mig hyggligt kort. Med en budget på över 70 miljoner dollar, med Steven Spielberg som producent (kallar det dock hellre för "affischnamn") och med dinosaurier samt tidsresor i fokus så lyckas de ändå med att få serien både att kännas billig, innehållslös och riktigt jäkla tramsig. Bara det borde ju iof kallas för någon slags bragd, dock en bragd man förmodligen inte så gärna vill skryta med.

Istället för att bli en blandning av "Jurassic Park" och "Stargate" så blev det mer en blandning av "One Tree Hill" och "Beverly Hills 90210" med djungeltema, jag skulle ta mig tusan kunna slänga in "Glamour" i mixen också för "Terra Nova" är ofta oerhört såpig och utdragen. Den "G.I. Joe"-liknande och plastiga kostymen gör knappast saken bättre. Manuset är i stort sett en enda katastrof där det genas å det grövsta och då syftar jag främst på alla s.k. upplösningar och förklaringar som kastas åt oss i vartenda avsnitt. Skådespelarinsatserna är inte bättre de heller och egentligen så borde jag inte tycka synd om dem, men det finns ett par undantag här som jag verkligen lider med.

I "Terra Nova" finns heller inga övervikiga, inga originella, ja i stort sett inga fel och brister överhuvudtaget, ett persongalleri som hämtat från en modellagentur. Dessutom så är alla oerhört förstående, förlåtande och smarta och som rapar ur repliker i dialoger som skulle få även den mäktigaste Tyrannosaurus Rex att lägga benen på ryggen och springa och gömma sig. Ja och apropå just dinosaurier så lyser även de oftast med sin frånvaro och då de väl uppenbarar sig så funderar man ju lite över vad de har lagt alla dessa 70 miljoner dollar på? Serien har dock en publik, som förmodligen sitter och väntar på att serien någon gång ska komma med vad den har utlovat, men tittarsiffrorna är ändå en besvikelse. Jag personligen tror inte på en andra säsong, det vore ett tjänstefel. Trailer (TV4 har köpt in "Terra Nova")

Så där, nu har jag gnällt färdigt, nu tänkte jag ta upp ett par nya serier som istället förtjänar både ros och beröm!

Vi börjar med Showtimes "Homeland" som började att sändas nu tidigare i höst och som inte bara drog igång riktigt starkt utan som även, tack och lov, fortsatte att tuffa på i en minst lika stark anda. Serien, som bygger på en israelisk förlaga, är den största succén för Showtime ända sedan "Dexter" gjorde sin debut. För min del så finns det inte mycket att klaga på vad det gäller "Homeland"; skådespelarna är riktigt bra och då menar jag ända ut i varendaste lite biroll och alla karaktärer känns genomtänkta och fyller sina syften.
Manuset är mycket välskrivet och leker allt som oftast med tittaren på ett smart och intressant sätt utan att det går för långt och blir alltför orealistiskt. Man vet sällan vart man har karaktärerna i den här serien, eller vart de står och just som man tror sig ha svaren så liksom vänder serien upp och ned på allting och du får återigen börja att tänka om. Jag gillar verkligen just den typen av serier, speciellt då det verkligen fungerar och att "Homeland" fungerar är det inget snack om. Den är smart, spännande, underhållande och jäkligt beroendeframkallande. Trailer ("Homeland" sänds just nu på onsdagar på SVT) Rekommenderas!

Den andra serien som jag vill lyfta fram och berömma är, i alla fall för tillfället, en något mindre känd skapelse som sänds på kabelkanalen Starz. Även Starz är väl en kanal som ännu så länge inte är så där jättekänd, men som på senare tid verkligen har visat framfötterna. Serien jag talar om här är det politiska dramat "Boss" som har Kelsey "Frasier" Grammer i huvudrollen som den sittande borgmästaren i Chicago.
Den här borgmästaren är dock långt långt ifrån karaktären Frasiers genomtrevliga och varma personlighet, man skulle nog nästan kunna säga att han är raka motsatsen. Hursomhelst så tycker jag att Grammer fullständigt krossar allt motstånd i serievärlden just nu med sin rolltolkning av borgmästaren Kane i "Boss" och jag hoppas verkligen att han sopar rent på galorna i vinter även ifall serien inte har fått all den uppmärksamhet som den faktiskt förtjänar.

Grammer är dock inte den ende som ska ha beröm här för att i "Boss" så är det faktiskt lysande skådespelarinsatser av samtliga inblandade. Ifall ni gillar välspelade och välskrivna politiska draman så får ni absolut inte missa den här serien, håll utkik! Ja och håll utkik säger jag därför att jag har ännu inte hittat några uppgifter när, eller ens OM, någon svensk kanal har köpt upp den här serien överhuvudtaget? Det vore verkligen en skam ifall de låter den här pärlan slinka förbi så jag får väl hoppas att någon ansvarig läser detta och lyssnar på mig! Om inte annat så lär de väl få upp ögonen för den efter alla galor i vinter. Trailer

Tänker ta tre serier i korthet här nu och jag börjar med FX´s skräckserie"American Horror Story". En underlig, bra och bisarr serie, men frågan är ifall den inte börjar att gå lite väl över gränsen nu? Det börjar bli lite mycket som man ska köpa så att säga, men å andra sidan så vet man ju faktiskt inte riktigt i vilken verklighet den utspelar sig i då den i stort sett endast utspelar sig i och kring huvudkaraktären som i detta fall är själva skräckhuset. Jag antar att ifall man kan köpa en film eller serie som "The Addams Family" så kan man så klart även köpa "American Horror Story".

En annan riktigt kul grej med serien är att den hela tiden gör små hyllningar och vinkningar till filmer, i första hand till rysare och skräck då så klart, men i det senaste avsnittet så fick de t.o.m. in en liten Batman-referens. Detta är just hyllningar, Ryan Murphy som är skaparen av serien, har inte stulit rakt av, det här är gjort helt medvetet och jag uppskattar det verkligen. Jag brukar sitta och försöka räkna upp så många filmer jag kan som de har bakat in, serien är smart på sitt eget, något bisarra, vis. Trailer

Sedan har vi HBO:s "Enlightened" som jag inte riktigt vet vad jag tycker om. Den är helt klart annorlunda och absolut välspelad, men jag stör mig något så fruktansvärt på huvudkaraktären, som visserligen spelas riktigt bra av Laura Dern, men jag vet ärligt talat inte ifall det är meningen att man ska göra det eller inte. Någonting har dock definitivt serien för jag kan då inte sluta att titta. Trailer

Ja och så har vi AMC egna västernserie "Hell on Wheels" som är lite av en besvikelse för min del. Nu ska jag absolut inte sitta här och jämföra den med "Deadwood" bara för att det är en västernserie, det vore dessutom inte speciellt rättvist. Problemet är dock att det känns som att "Hell on Wheels" vill vara "Deadwood" i många aspekter men den kommer liksom aldrig i närheten. Colm Meaney är dock härlig, men det uppstår lite samma fenomen där. Han känns för väl igen, som mycket av en Hackman-karaktär och jag tänker då främst på Hackman´s karaktär Little Bill i "The Unforgiven". Nu jag syftar inte endast på att faktiskt Hackman och Meaney är rätt så lika varandra till både utseende och röst, utan det är hela Meaney´s karaktär som påminner om honom. Nu kan så klart det här vara helt personligt och något jag bara har fått för mig i min egen lilla konstiga skalle, men det finns för mycket likheter för min del. Jag ska dock fortsätta att titta ett tag till. Trailer

Sedan så finns det så klart många fler nya serier som har debuterat i U.S.A. i höst, men jag har helt enkelt inte plats att dra upp dem alla och nu tänkte jag faktiskt lämna lite yta här åt en svensk serie som får avsluta det hela. "Bron" heter den, ja eller "Broen" för det är ju faktiskt i ärlighetens namn en svenskdansk serie. Den gick på SVT nu här i höstas och det tionde och sista avsnittet sändes för ett par veckor sedan. Serien är mycket påhittigt och väl skriven av Hans Rosenfeldt och ifall ni har missat den så tycker jag att ni ska passa på att se den då den fortfarande finns tillgänglig att streama från SVT Play. För min del så är det inte så ofta det kommer en svensk thriller/deckar serie som fångar mitt intresse, men nu så var det med "Bron" så äntligen dags. Jag tror nog att det är den bästa svenska följetångsthriller jag har sett sedan "Graven" 2004.
Serien är kort sagt; välspelad, välskriven, spännande och riktigt underhållande.

Så, nu har jag tipsat och tyckt till och förmodligen retat upp några också med mina bittra och beska kommentarer, men kom ihåg; detta är ju endast MINA åsikter och självklart är inte de åsikterna någon slags lag. Finns garanterat massor av er därute som istället avskyr "Homeland" men som älskar "Terra Nova", jag tillhör dock inte den gruppen.

Så vad tycker ni därute annars, vilka serier har varit de bästa och vilka har varit de sämsta?

Ja och slutligen så vill jag skänka ett tack till NBC som åtminstone avstod "Wonder Woman" och till er andra säger jag bara att vi hörs igen nästa vecka!

| 8 december 2011 21:40 |