Film

Skribent

Alexander Svensson

22 november 2023 | 05:00

Kvällens tv-krock: "Suicide Squad" vs "The Suicide Squad" - vilken är bäst?

Vad är bättre än en film om Suicide Squad? Två filmer om Suicide Squad såklart!
DC:s Suicide Squad är en grupp superskurkar som tvingas utföra topphemliga och livsfarliga skitjobb för amerikanska staten i utbyte mot straffreduktion. I serietidningarna har den moderna upplagan av teamet funnits sedan 1987, och har sedan dess blivit ett återkommande inslag i DCs värld.
 
Två filmer har gjorts baserade på teamet: “Suicide Squad” från 2016 och “The Suicide Squad” från 2021. Ikväll visas bägge på tv.
 
“Suicide Squad” från 2016 regisserades av David Ayer, och gjordes i en tid då superhjältefilmerna bara blev allt maffigare. Zack Snyders “Batman V Superman: Dawn of Justice” och Marvels “Captain America: Civil War” är två andra superhjältefilmer som kom 2016.
 
“Suicide Squad” var på förhand emotsedd av många baserat på underhållande trailers som vittnade om en mörkare ton än Marvels filmer mixat med allmän galenskap. Dessutom skulle ingen mindre än Jared Leto (som också är känd för allmän galenskap) spela Jokern.
 
Jared Leto är en allmänt knivig figur att ha att göra med, och hans Joker är inte mycket bättre.
 
När filmen släpptes blev den dock sågad till fotknölarna av kritiker för allt ifrån story till visuell stil. Actionscenerna ansågs trista, karaktärerna platta och skurken ointressant. Letos insats som Jokern var en vattendelare, men många tyckte verkligen inte om den.
 
Den stora ljuspunkten för många verkar ha varit Margot Robbie i rollen som Harley Quinn, en karaktär som hon återupprepade i både “Birds of Prey” och “The Suicide Squad”. Och inte ens hon gick fri från kritik, då många ansåg att karaktären var för sexualiserad, något regissören David Ayer sedermera bett om ursäkt för.
 
“Suicide Squad” gick trots kritiken bra på bio och blev den tionde mest inkomstbringande filmen 2010. Det tröstade inte David Ayer, som ansåg att hans vision för filmen inte blivit verklighet på grund av Warner Bros-chefernas inblandning och mixtrande med filmen.
 
Precis som med “Justice League” och “the Snyder Cut” så finns det en högljudd grupp fans på intenet som begär att få se “the Ayer Cut”, alltså Ayers version av filmen. Regissören har varit öppen för idén, och nye DC-bossen James Gunn har också verkat positiv, men ändå indikerat att det inte är en prioritet i nuläget.
 
James Gunns version av Suicide Squad är något mer färgglad än Ayers.
 
På tal om James Gunn så gjorde han “The Suicide Squad” 2021, efter att ha sparkats från Marvel. Det var en film med omvända problem. Gunn fick köra sitt race fullt ut, inte en enda studiochef stod i vägen, och den blodsstänkta, svordomsfyllda och väldigt James Gunn-iga “The Suicide Squad” hyllades av kritiker men lockade typ ingen till biograferna.
 
Till filmens försvar släpptes den under coronapandemin, och fanns i USA på HBO Max från dag 1, vilket lär ha påverkat mängden biobesökare.
 
Gemensamt för bägge filmerna är ett par skådespelare och karaktärer. Ovan nämnda Margot Robbie som Jokerns galna ex-flickvän Harley Quinn har en stor roll i bägge filmerna. Viola Davis dyker också upp i båda filmerna som Amanda Waller, den hänsynslösa amerikanska myndighetschefen som ansvarar för Suicide Squad. Jai Courtney, som innan Suicide Squad var känd för att vara snygg och tråkig i filmer som “Terminator Genisys” är i bägge filmerna sunkig och underhållande som den alkoholiserade boumerangkastaren Captain Boomerang.
 
Och sen har vi då vår egen Joel Kinnaman i en stor roll i bägge filmerna som Rick Flag, militärkaptenen som ska styra upp skurkgänget och få dem att skjuta åt rätt håll och spränga rätt sak.
 
• "Suicide Squad" (2016) visas 21:00 ikväll på TV6
• "The Suicide Squad" (2021) visas 22:00 ikväll på Kanal 9
• Båda filmerna finns att se på HBO Max
 
Vilken "Suicide Squad"-film är din favorit?
| 22 november 2023 05:00 |