Film

Skribent

MovieZine

7 april 2023 | 16:00

Kvällens tv-tips: Är detta århundradets mest episka fantasyfilm?

MovieZine tipsar om påskhelgens bästa tv-filmer. Ikväll bjussar TV3 på storslagna äventyr i "Sagan om ringen".
Här är en film vi kan se om precis hur många gånger som helst. "Sagan om ringen - Härskarringen", del ett i Peter Jacksons maffiga fantasy-trilogi, lyser av perfektion i varje bildruta. Okej, vissa av effekterna har kanske inte åldrats väl (det är trots allt mer än 20 år sedan den gick upp på bio). Men i övrigt finns det ingenting att klaga på när Frodo och brödraskapet ger sig ut på en farlig vandring genom Midgård.
 
 
Fansen måste ha varit rejält skeptiska när J.R.R. Tolkiens älskade fantasyverk skulle filmatiseras... av snubben bakom "Braindead" och en rad nyzeeländska b-skräckisar. Vissa producenter tyckte också att historien kunde få klämmas in i en film. Högst två.
 
Peter Jackson lyckades till slut övertyga New Line Cinema till en storsatsning på tre episka långfilmer, som spelades in samtidigt under loppet av 16 månader. En jättechansning, som kom att löna sig.
 
"Sagan om ringen" är berättelsen om en mäktig ring som hamnar i händerna på en liten hobbit. Den onde Sauron söker efter ringen, så det gäller att samla ihop polare med yxor och pilbågar för en tur till Domedagsberget, enda platsen där ringen kan förstöras. Faror, orcher och monster lurar kring varje hörn. Man knallar liksom inte bara in i Mordor, för att parafrasera den store Boromir.
 
Blir du sugen på ett återbesök i Midgård? "Sagan om ringen - Härskarringen" visas klockan 21 i TV3.
| 7 april 2023 16:00 |