Film

Skribent

MovieZine

8 april 2023 | 12:00

På tv ikväll: Storslagen krigsaction i Michael Bays regi

Ben Affleck, Josh Hartnett och Kate Beckinsale gör huvudrollerna i det episka dramat från 2001.
Regissören Michael Bay är känd för fläskiga actionrullar med extra allt. Han debuterade 1995 med buddy-cop-komedin "Bad Boys" och bjöd på global förstörelse extra allt i "Armageddon" några år senare.
 
Sen kom det första försöket till en film med mera allvar och en historisk bakgrund - men inte ens här kunde han hålla sig borta från att ösa på med Bayhem. Men det är därför vi älskar honom, eller hur? Tre timmar flyger snabbt förbi när Bay berättar den verkliga historien om japanernas attack på amerikanska militärbasen Pearl Harbor år 1941.
 
Med sig har han en trio skådisar som var unga och stekheta på den tiden. Ben Affleck och Josh Hartnett spelar barndomsvännerna som blivit soldater, och Kate Beckinsale är sjuksköterskan som hamnar mitt i ett kärleksdrama som blir en storskalig katastroffilm. Var det ett försök att kopiera "Titanics" framgångsrecept? Jajamän.
 
 
Det romantiska dramat sågades av kritikerna när filmen släpptes på bio sommaren 2001 - "bombastiskt korkat", skriver The Guardian - men visade sig ändå bli en publiksuccé.
 
"Pearl Harbor" nominerades också till 4 Oscars, och vann en för Bästa ljud. Den hamnade även i Guinness rekordbok som filmen med mest explosioner under inspelningen. Undrar vilken utmärkelse som Bay är mest stolt över?
 
Ikväll klockan 21:00 kan du se "Pearl Harbor" på TV6.
| 8 april 2023 12:00 |