Film

Skribent

Alexander Svensson

17 november 2023 | 07:00

På tv ikväll: Joel Kinnaman i en av tidernas bästa (och blodigaste) superhjältefilmer

Skurkarna räddar världen och James Gunn räddar DC i den här våldsamma superhjältekomedin.
Efter att ha fått kicken från Marvel på grund av en osmaklig Twitterhistorik så plockades regissören och manusförfattaren James Gunn raskt upp av Warner Bros och DC. Mannen som lyckades göra en argsint tvättbjörn till ikonisk superhjälte skulle kanske kunna få liv i det haltande DC-filmuniversumet? Man lät Gunn välja nära nog fritt kring vilket projekt han skulle ta sig an, och resultatet blev “The Suicide Squad”.
 
“The Suicide Squad” är en semi-uppföljare och semi-reboot av David Ayers sågade “Suicide Squad” från 2016. Några av karaktärerna (Amanda Waller, Harley Quinn, Captain Boomerang och Rick Flag) återvänder från Ayers film, och konceptet med Task Force X eller “Suicide Squad” som en black-ops-grupp bestående av tvångsrekryterade superskurkar består. Men i övrigt är det inte mycket som är sig likt.
 
Istället för den mörka storstaden i Ayers film får vi här se sydamerikansk jungel. Den första filmens tama våld och 11-årsgräns är utbytt mot överdriven splatteraction och medföljande R-rating. Och i skurkrollen har vi inte längre en halvnaken Cara Delevigne, utan istället en väldigt stor sjöstjärna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Våra hjältar är vilse i jungeln.
 
Storyn i filmen är i grunden ganska simpel: ett regimskifte i den fiktionella sydamerikanska nationen Corto Maltese oroar USA, som skickar dit Task Force X/Suicide Squad för att neutralisera det monster som ryktas förvaras i landets forskningsanläggning Jotunheim. Teamet inkluderar bland andra den spritt språngande galna Harley Quinn (Margot Robbie), vapenexperten Bloodsport (Idris Elba), den råttälskande bankrånaren Ratcatcher 2 (Daniela Melchior), “fredsälskaren” Peacemaker (John Cena) och militärofficeren Rick Flag. Flag spelas, precis som i Ayers film, av Joel Kinnaman, som i intervju med CBR beskrev hur Flag skiljer sig från hur han porträtterades i den första filmen:
 
- Jag och James började på sätt och vis om med karaktären. Han blev, tycker jag, en något fånigare version, lite mindre avtrubbad. Kanske lite mer naiv. Och betydligt roligare.
 
Margot Robbie, senast aktuell som Barbie, gör här sin hyllade roll som Harley Quinn.
 
Överlag satsar “The Suicide Squad” i stora mått på komedi, men också på action och drama. Gunn lyckas balansera alla tre väldigt väl, och filmen har många skratt, men också stunder som är både brutala och känslomässiga. Konflikterna i filmen kommer inte sällan ur att karaktärena utvecklas i olika riktningar, och vill olika saker, vilket ger liv åt filmen och illustrerar budskapet och tematiken som finns bakom. Att Gunn vågar ha ihjäl sina karaktärer skadar inte heller: filmen heter trots allt “The Suicide Squad”. På den visuella fronten imponerar den också stort, och sammantaget blir den, i undertecknads tycke, en av de bästa superhjältefilmer som gjorts.
 
Dessutom gör Sylvester Stallone rösten till en talande, vänskapssökande och hungrig haj. Bara en sån sak.
 
“The Suicide Squad” går att se:
*22:45 ikväll på kanal 5.
*Onsdag 22 november klockan 22:00 på kanal 9.
*När du vill på HBO Max, där även spinoff-serien "Peacemaker" med John Cena finns att streama.
| 17 november 2023 07:00 |