Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 mars 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Film noir-klassikern från 1949 framröstad som en av världens bästa filmer

Den anses vara en av filmhistoriens bästa, har inspirerat bland andra Martin Scorsese och röstades fram som världens bästa brittiska film. Se film noir-klassikern på TV ikväll.
Om vi pratar klassisk film noir, är det svårt att inte nämna ”Den tredje mannen” (1949). Den brittiska filmen har genom tiderna ansetts som en av de allra bästa, röstats fram som den bästa brittiska filmen i historien och hamnade på andraplats på Moviezines lista över film noir.
 
Handlingen utspelar sig i efterkrigstidens Wien dit amerikanska författaren Holly Martins (Joseph Cotten) anländer för att jobba med vännen Harry Lime (Orson Welles). Holly får beskedet att Harry är död men finner det hela misstänksamt och stannar för att utreda saken.
 
Filmen hyllades inte minst för det magnifika skådespeleriet och Anton Karas ikoniska musik, inklusive ledmotivet "The Harry Lime Theme” som kom att toppa musiklistor och inspirera bland annat musiken i "Det ljuva livet”.
 
Men främst är Robert Kraskers svartvita, expressionistiska foto en stilbildande del av filmen, med sin hårda belysning och subtila kamerateknik inklusive den så kallade "holländska vinkeln" (sned kameravinkel). Fotot resulterade i filmens enda Oscars, av tre nomineringar (för Bästa film och klippning).
 
Filmens inflytande har hyllats av bland annat Martin Scorsese, som i en intervju med Independent berättade hur den inspirerat honom genom åren. Speciellt en jaktscen i avloppen har parodierats, imiterats och refererats i en flera filmer och serier, inklusive ”Det lever”, ”Batman återkomsten”, ”MacGyver”, "Polisskolan 6” och ”Monk”.
 
Se scenen nedan:
 
 
Här kan du se ”Den tredje mannen”:
Ikväll på SVT1 23.40
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 11 mars 2024 06:00 |