Film

Skribent

Alexander Svensson

14 oktober 2023 | 05:00

Vassast på tv ikväll: Daniel Craig har hittat en ny franchise efter 007 - som excentrisk detektiv

Rian Johnsons försök att göra Agatha Christie-gåtor för en modern publik visas på TV3.
Efter att startat inbördeskrig bland Star Wars-fans med vattendelaren “The Last Jedi” så flyttade regissören Rian Johnson fokus från stjärnor och ljussablar till mord och klasskillnader i pusseldeckaren “Knives Out”.
 
Filmen följer Benoit Blanc (Daniel Craig) en eccentrisk detektiv med härligt udda sydstatsdialekt som försöker lösa mordet på deckarförfattaren Harlan Trombey (Christopher Plummer, i en av sina sista roller innan sin död 2021). Bland de misstänkta finns Harlans barn Linda och Walt (Jaime Lee Curtis och Michael Shannon), den oförskämde bråkstaken Ransom (Chris Evans) och Harlans sjuksköterska Marta (Ana de Armas).
 
“Knives Out” hyllades av kritiker när den släpptes 2019, bland annat för humorn, det twistfyllda manuset och skådespeleriet. Filmens balansgång mellan att å ena sidan hylla pusseldeckare a la Agatha Christie och å andra sidan lekfullt driva med dem var också ett omtalat element av filmen.
 
Kul fakta är att “Knives Out” innehåller en liten vink till Johnsons bakgrund inom Star Wars i form av en liten roll för Frank Oz (som är känd för Yoda, och andra muppar), som spelar Harlan Thrombeys advokat. Rian Johnson har även med Joseph Gordon-Levitt i någon form i alla sina filmer: i “Knives Out” kan hans röst höras tidigt i filmen i ett program som Marta tittar på. Den trenden fortsätter i uppföljaren “Glass Onion” där Levitt gör rösten till Edward Nortons klocka.
 
“Knives Out” visas ikväll lördag klockan 21:00 i TV3. För de som missar den finns den även att se på Netflix.
 
| 14 oktober 2023 05:00 |