Film

Skribent

MovieZine

9 april 2023 | 11:15

Kvällens tv-tips: Hugg in på en av tidernas bästa vampyrfilmer

MovieZine tipsar om bästa tv-filmerna under hela påskhelgen. Ikväll bjuder Greve Dracula in till påskmiddag!
Sitter du också och väntar på biopremiären av "Renfield", där Nicolas Cage iklär sig rollen som greve Dracula? Passa på att se eller se om en av de bästa filmerna om Bram Stokers skräckinjagande gestalt i 1800-talets Transylvanien!

Efter årtionden i b-filmsträsket fick Dracula återupprättelse år 1992. Detta med ingen mindre än "Gudfadern"-regissören Francis Ford Coppola i registolen. Han gav legenden nytt liv med en storslagen och gotisk rysare, som nominerades till fyra Oscars och vann tre.
 

Coppola gav hela effektteamet sparken

 
Coppola var välbekant med Stokers roman, som han hade lusläst i tonåren. Först och främst ville han göra en adaption som låg mycket nära sin förlaga. En annan idé var att alla specialeffekter (och det fanns en hel drös i manuset) skulle fångas direkt i kameran. Romanen utkom år 1897, just när filmkameran uppfanns. Coppola undrade: hur skulle stumfilmserans filmskapare skapa sina effekter?  En kontroversiell tanke, visade det sig:
 
- Jag ville skapa alla effekter live, inget i post-produktionen. Men jag hittade ingen som tog mig på allvar. Så jag gav hela effektteamet sparken och anlitade min unga son Roman, som var magi-entusiast (...) Roman är filmens verklige hjälte. Han var bara 24. Jag trodde han skulle vinna en Oscar för bästa effekter, säger regissören till EW.com.
 
 

Keanu Reeves sågades för sin dialekt

 
Förutom en magnifik Gary Oldman i titelrollen medverkar här också Winona Ryder, Anthony Hopkins och en ung Keanu Reeves. "John Wick"-stjärnan fick ta emot mycket kritik när filmen släpptes, för en plågsamt platt prestation och ett skrattretande försök till brittisk dialekt.
 
- Vi visste att dialekten skulle bli en utmaning för honom. Han försökte så hårt. Han ville det skulle bli perfekt men istället blev det styltigt. Jag försökte få honom att bara slappna av, minns Coppola.
 
Är det så illa som recensenterna påstod? Bedöm själv...
 
Se "Bram Stoker's Dracula" klockan 22:00 på TV6 ikväll.
| 9 april 2023 11:15 |