Serie

Skribent

Patrik Jonsson

12 september 2013 | 20:01

TV-premiär för "Sleepy Hollow"

På måndag kväll är det dags för ännu en film att göra entré som TV-serie, denna gång handlar det alltså om Tim Burtons "Sleepy Hollow" från 1999 och kanalen heter Fox.

Fast egentligen ska ju denna TV-serie inte ha mycket med filmen att göra, så jag får väl helt enkelt även tillägga att den löst ska bygga på Washington Irvins novell "The Legend of Sleepy Hollow" från 1820. Bra så? Nej, jag vet inte. Enligt Fox ska ju serien inte ha mycket att göra med Irvings novell heller så jag vette fan vad jag ska säga? De har helt enkelt snott karaktärerna från novellen samt filmen sedan rört ihop det hela till en egen soppa.

Nu kanske det låter som att jag är lite avigt inställd till denna och correctamundo! Fox:s version av serien ska alltså bli en "modern" tappning av novellen och filmen, den ska dessutom framställa huvudkaraktären Ichabod Crane som någon slags superhjälte där likheter med Clark Kent/Superman har dragits. Självklart känner Fox här att även de måste ha någon slags superhjälteserie då konkurrerande kanaler som ABC och The CW har "Agents of S.H.I.E.L.D." respektive "The Arrow" på sina scheman. I och med denna uppställning får nu Fox både en sagoserie och en superhjälteserie i en och samma, sådana är ju så populära!

Detta kanske kändes som ett smart drag av Fox-pamparna men själv tycker jag att de har valt helt fel väg. Det börjar bli tröttsamt det här med sagor och superhjältar, det finns tillräckligt och detta är bara ännu ett exempel på att de markbundna kanalerna har blivit tråkiga och fega, de liknar mer och mer filmbranschens resonemang. Jag tycker att Fox gott hade kunnat köra med en mörkt och ruggigt berättad saga och gått lite mer på Tim Burtons stil och ton, då hade de stuckit ut något, men ändå fått sin kära sagoserie.

Nåväl, här sitter jag och gnäller, jag kan ju självklart ha helt fel. Jag kommer givetvis att ge "Sleepy Hollow" en chans, men något vidare upprymd inför serien är jag icke-bod Crane. Ja, ursäkta, jag kände mig tvungen.

Här kommer lite av själva handlingen så får ni döma lite själva ifall det låter lovande; Efter att Ichabod Crane avlider 1790 under ett uppdrag signerat av general George Washington, vaknar han plötsligt upp igen i byn Sleepy Hollow och året är 2014. Väcks till liv gör dessvärre även The Headless Horseman vars skalle Crane slaffsade av strax innan han dog. The Headless Horseman börjar sedan sina nattliga tillika mordiska upptåg och det blir upp till Crane och hans nyvärvade samt kvinnliga sheriffkollega Abbie Mills att stoppa honom...

Jag är ledsen alla ni som är peppade på detta upplägg, mig får ni inte med i båten. Detta låter lika slentrianmässigt och naivt som allt annat som skrivits och skapats de senaste åren i den här genren. Det här med att ständigt flytta fram allting till nutid är uppenbart en bekvämlighets och kostnadsfråga, det har då definitivt ingenting med att förbättra djupet och handlingen i själva berättelsen att göra. Var åtminstone beredda på logiska luckor och utelämnade förklaringar, dessutom är jag rädd att serien kommer att snöa in på procedural-spåret. Men, den som lever får se och på måndag får vi i alla fall en indikation på hur "Sleepy Hollow" kommer att te sig.

Visserligen är serien skapad av parhästarna Roberto Orci och Alex Kurtzman som fick anledning till att glänsa lite med "Fringe", "Alias" samt "Star Trek", men de har minst lika mycket anledning till att skämmas för "Cowboys and Aliens" och horribla "Van Helsing". Ett minst sagt spretigt författarpar. Med sig har de Len Wiseman som regisserat filmer som "Live Free Or Die Hard" samt senaste versionen av "Total Recall". I huvudrollen som Ichabod Crane hittar vi den hyggligt okände Tom Mison ("Laxfiske i Jemen") och som Kapten Frank Irving har vi komikern Orlando Jones.

Med detta tackar jag för mig och vi hörs igen på måndag! Nej då, ni ska självklart få en trailer innan jag sjappar:

| 12 september 2013 20:01 |