Skribent

Patrik Jonsson

5 september 2013 | 20:01

TV-branschen invaderas av filmer

Filmer som baseras på TV-serier poppar upp titt som tätt, nu verkar det dock som att det bakåtvända, det vill säga TV-serier baserade på filmer, återigen börjar komma på allvar.

Jag säger återigen, därför att det här med att det görs TV-serier baserade på filmer är absolut inget nytt, det började faktiskt redan på 1950-talet. 1972 kom nog dock den första riktigt framgånsrika och välkända serien baserad på en film i och med premiären av TV-serieversionen av "M*A*S*H" och den serien drog sannerligen igång intresset för filmbaserade serier på allvar. På 1970 och 80-talet följde nämligen sedemera en hel drös med mer eller mindre kända samt framgånsrika "filmserier"; "Shaft", "Planet of the Apes", "Fame", "Starman", "Dirty Dancing", "Alien Nation", "Freddys Nightmares", "Casablanca", "9 to 5" samt "War of the Worlds" bara för att nämna några.

På 90-talet blev man än mer djärvare och gav sig på stora succéer och klassiker som "Highlander" samt "Indiana Jones" där till och med respekterade herrar som Steven Spielberg och George Lucas gav sig in i TV-branschen på allvar. Efter dessa serier följde en uppsjö av mer eller mindre lyckade försök; "The Client", "Robocop", "Flipper", "F/X", "Police Academy", "Time Cop", "The Magnificent Seven" och "The Crow" fick sig alla TV-serieversioner på det ljuva 90-talet.

På 00-talet lugnade dock denna "fluga" ned sig något, istället bjöds vi på, som ni säkert redan vet, nyskrivna tillika blivande klassiker som "The Sopranos", "Deadwood", "Lost" och "The Shield" som inte hade ett smack med någon film att göra. TV-seriernas gyllene era hade börjat och det behövdes inte längre något känd förlaga i grunden för att samla miljoner och åter miljoner av tittare framför TV:n. Visst fanns även några filmbaserade serier under 00-talet ("Blade", "Terminator-The Sarah Connor Chronicles") men de var helt klart mycket lätträknade.

Nu är det dock 2013 och 10-tal, ja och hur ser det ut nu då? Det är blandad kompott skulle man kunna säga. Vi bjuds fortfarande på riktigt bra skrivna serier som helt saknar förlagor, men reboots, rimäjks och filmbaserade serier har onekligen hittat tillbaka. Jag antar att det är filmbranschen som har smittat av sig och det är främst de markbundna kanalerna som väljer att köra med dessa så kallade "säkra kort". Själv skulle jag dock inte välja att kalla dem för just "säkra kort" då faktiskt de flesta av dessa serier floppar och läggs ned.

Alla serier som bygger på filmer är dock inte ren skit, det märks att de lägger mer tanke och djup även i dessa serier nuförtiden. NBC:s "Hannibal" (2013), som bygger på filmerna samt böckerna om Hannibal Lecter, är faktiskt en riktigt lyckad serie. Det tycker jag däremot inte att "Bates Motel" (2013) är, men den är dock förnyad vilket betyder att den icke har floppat tittarmässigt...ännu. "Nikita" (The CW) och "Teen Wolf" (MTV) rullar på bra, men inte heller dessa har dessvärre fallit mig i smaken. Det är helt klart en bit kvar till det att filmbaserade TV-serier verkligen hittar formen och får de succéer de verkligen förtjänar. Potentialen i dessa är nämligen oftast skyhög, så det känns ju lite bittert då den alltför ofta kastas bort.

För ett par veckor sedan nådde nyheten oss om att självaste John Rambo ska få sig en TV-serie och det var väl bland annat just därför som jag satte mig ned och skrev den här artikeln. "Rambo" är nämligen bara en i mängden av filmer som det planeras att göra TV-serie av inom det närmsta. Jag själv hade en artikel en tid tillbaka om vilka fem filmer jag personligen skulle vilja se som TV-serier, tänkte göra ungefär samma sak här lite kort, men denna gång får jag dock hålla mig till verkligheten. Det vill säga att jag pushar fem planerade filmbaserade TV-serier!

"Fargo" (FX)

Finns en hel del som talar för denna, för det första är det sagt att det ska bli en miniserie, för det andra har vi bröderna Coen som producenter och för det tredje har vi Billy Bob Thornton i huvudrollen. Sedan får vi ju absolut inte glömma att det är kabel! Premiär till våren.
 
"Goodfellas" (AMC)

Återigen kabel och det måste man definitivt nämna, tycker det är förbaskat viktigt i sammanhanget då det faktiskt handlar om min absoluta favoritfilm genom tiderna! Nicholas Pileggi, som även skrev själva filmen, ska skriva serien, fantastiskt. Det är dock fortfarande lite oklart ifall den verkligen blir av, det var nämligen länge sedan det skrevs någonting om den, men jag hoppas. Håll utkik efter denna!

"Rosemary's Baby" (NBC)


NBC har visat att de faktiskt kan hantera sådant här i och med härliga "Hannibal", ifall de väljer att vara lika pretentiösa kring det här projektet är jag inte ett dugg orolig. NBC har dessutom meddelat att serien kommer att bli en slags mini-serie vilket jag helt klart tycker att talar för ett sådant här projekt.
 
"Rambo"/"First Blood"

Jag får helt enkelt ha med denna som en parantes. Jag kan inte sitta här och förneka att jag skulle tycka att det vore helt fantastiskt att få se John Rambo skjuta skiten ur badguys så blodet stänker på bästa sändningstid, ja och gärna med Sly bakom och framför rodret så klart. Men det är mycket som ska stämma, mycket. Kabel, det måste vara en kabelkanal annars faller det redan här. Sedan självklart skickliga manusförfattare, annars blir det nog väldigt lätt ganska upprepande och tjatigt, ja hur än underhållande det må vara. Nåväl, tiden får utvisa!

"Allan Quatermain"

Även denna, precis som med AMC:s "Goodfellas", råder det fortfarande lite oklarhet kring då det nu har gått en tid sedan det skrevs någonting om den. Antar att det gäller bara att ha tålamod, för faktum är att Sony redan har satsat hela 30 miljoner på serien så förr eller senare dyker den nog upp. En härligt äventyrlig serie i lite Indy-anda tackar jag verkligen inte nej till, håller tummarna för denna. (Allan Quatermain är huvudkaraktären i bland annat 80-tals filmen "King Salomos Mines".)

Detta var endast fem av jag vet inte hur många mer eller mindre planerade "filmserieprojekt", här är några till; "Sleepy Hollow" (premiär i 16/9), "Twelve Monkeys", "Reality Bites", "Outbreak", "Westworld", "The Birds", "Bourne", "Conan", "Dune", "Footlose", "Gremlins", "Death Wish", "Red Dawn", "The Orphanage", "The Shadow", "Spawn", "Tombraider", "The Warriors", "True Grit", "Waterworld", "The Thing", "Arthur", "Videodrome", "Romancing the Stone" och "Pet Sematary" m.fl, m.fl, m.fl.

Vissa av dessa ska man självklart ta med en nypa salt, men 10-talet är ungt, bered er på många kommande filmbaserade TV-serieprojekt!

| 5 september 2013 20:01 |