Serie

Skribent

MovieZine

10 december 2023 | 16:00

TV-året 2024 börjar virrigt: två nya tv-serier har fått samma titel

Hallå där, TV4 och Netflix... Det är inte försent att ändra till en annan titel!
Det är inte jättevanligt att filmer eller serier får samma titel, men visst har det skett genom åren.
 
Titta exempelvis på "Rush", "Heat", "Twilight", ja till och med "The Avengers" och du kommer hitta fler verk som delar titel med de där mer kända. Nu rullar animerade "Leo" på Netflix - med noll koppling till Josef Fares drama "Leo" från 2007.
 
Desto ovanligare är det att två serier med samma titel sänds samtidigt, men det är precis vad som väntar i vinter. På juldagen släpper TV4 en svensk deckare och på nyårsdagen kommer Netflix ut med en brittisk miniserie som heter exakt lika - och det är ingen lögn.
 
 

"Sanningen" - är det den med Saga Norén?

 
Den 25 december kommer "Sanningen" - TV4:s version alltså. Ett svenskt kriminaldrama om Iris Broman som, märkt av en personlig tragedi, precis lämnat Stockholm och utnämnts till ny chef för Kalla Fall-gruppen i Malmö. Samma dag som Iris börjar sitt nya jobb hittas ett kranium i skogen...
 
Serien är skapad av Camilla Ahlgren (känd för “Bron”) och än en gång får vi se Sofia Helin lösa mord i Skåne. Medverkar gör också Hedda Stiernstedt i rollen som Iris halvsyster Kattis.
 
 

"Sanningen" - är det den med Patsy Stone?

 
Veckan därpå, den 1 januari kommer "Sanningen" - Netflix version alltså. Thrillerkungen Harlan Coben ("Safe", "Stay Close") är tillbaka med "en provokativ kriminalare" enligt streamingtjänstens beskrivning. Michelle Keegan, Joanna Lumley och Richard Armitage gör huvudrollerna.
 
Här får vi följa före detta soldaten Maya vars man har blivit mördad. Men flera veckor senare upptäcker hon honom på husets övervakningskamera, och avslöjar en dödlig komplott. Serien heter "Fool Me Once" på engelska men har, precis som Cobens roman, fått titeln "Sanningen".
 
Om bara några veckor är det alltså sanningens ögonblick - vilken av serierna är bäst?
 
Vill man gå all in på temat kan man även se franska familjedramat "Sanningen" (2019) med Catherine Deneuve, eller varför inte franska klassikern "Sanningen" (1960) med Brigitte Bardot. 
 
| 10 december 2023 16:00 |