Serie

Skribent

Jonathan Enochsson

8 december 2019 | 17:00

Apple-serien “Truth Be Told” ger mig blandade känslor

Apple TV+ gör sannerligen ingenting halvhjärtat. Man må inte ha lanserat tjänsten med världens bredaste utbud, men de serier som finns är fyllda med häpnadsväckande stjärnfyllda ensembler. “Truth Be Told” är inget undantag.
Serien leds av Octavia Spencer, som gått från klarhet till klarhet under 10-talet (“The Shape of Water”, “Dolda Tillgångar”). Hon stöds av bl. a. Aaron Paul (“Breaking Bad”), Lizzy Caplan (“Caste Rock”) och Michael Beach (“If Beale Street Could Talk”) i en skådespelar-uppställning som hade skapat rubriker hos vilken streaming-tjänst som helst.

Temat för serien ligger dessutom i tiden. True crime-podcasts och dokumentärer som “Making a Murderer” har aldrig varit större. Sedan jag först lyssnat på kategorins urmoder “Serial” har jag själv konsumerat genren i osmakliga mängder (läs: förväntningarna är skyhöga).
 
 
“Truth Be Told” följer den framgångsrika journalisten och podcast-grundaren Poppy Parnell (Octavia Spencer), som till stor del byggt sin karriär på en serie artiklar kring ett uppmärksammat mord på en familjefar. Artiklarna behandlar den numera dömde Warren Cave (Aaron Paul), son till stadens polischef och känd i staden som en skoningslös mördare. När nya detaljer om vittnesmålet från offrets dotter (Lizzy Caplan) framkommer, måste Parnell fråga sig om hennes artiklar hjälpt till att fälla en oskyldig man.

När jag ser första avsnittet är det med stora förhoppningar. Tankarna förs både till podcasten “Serial”, till och med musiken medför tydliga kopplingar till radio-fenomenet, och till Gillian Flynns “Mörka platser”. Atmosfären är mörk, utsikterna är dystra. Handlingen är tilltalande och ensemblen stark, men det är något som skaver. 

Första avsnittet känns förhastat. Vi slängs in i Parnells vardag och får snabbt se henne mottaga de nya uppgifterna om Caves fall. Hennes moraliska kval målas upp, utan att vi blivit insatta i fallet, eller förstår magnituden av hennes misslyckande som journalist. Detta gör att insatserna inte känns tillräckligt höga för att serien ska sätta klorna i mig på riktigt.
 
 
Karaktärerna får heller ingen vidare introduktion. Jag känner mig varken särskilt fäst vid Parnell, eller involverad i Caves situation i fängelset. Till skillnad från den orättvist fängslade Ben Day i “Mörka Platser”, känns Aaron Pauls karaktär förvånande platt. Mitt första intryck av “Truth Be Told” är inte särskilt positivt.

Trots en skakig start, händer någonting i efterföljande avsnitt. Parnells dilemma blir tydligare och hennes karaktär blir mer tredimensionell. Fler detaljer om fallet presenteras och Caves tidigare okända relation till offrets familj introduceras, vilket skapar större spänning. Serien blir betydligt bättre, trots en bristfällig introduktion.

“Truth Be Told” ger mig blandade känslor. Seriens första avsnitt är osedvanligt dåligt, men händelseutvecklingen och den starka ensemblen gör att jag med spänning kommer fortsätta följa seriens utveckling.
 
 
De tre första avsnitten finns nu att se på Apple TV+.
| 8 december 2019 17:00 |