Serie

Skribent

MovieZine

3 mars 2023 | 08:30

Så blir ”Trolltider” - 2023 års julkalender i SVT

"Sunes jul" möter "Sagan om ringen" - med Kjell Bergqvist och Ossian Skarsgård i rollistan.
Idag presenteras årets julkalender i SVT. I jul får vi se sagan "Trolltider - legenden om Bergatrollet", en uppdatering av den klassiska och folkkära julkalendern som sändes för 44 år sedan. Det blir en ny historia, men flera av de populära karaktärerna från originalet från 1979 känns igen.
 
– Vi tar minnet av gamla ”Trolltider” och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. ”Sunes jul” ska möta ”Sagan om ringen”, fast det ska passa för hela familjen, säger Lisa Farzaneh.
 
Foto: Johan Paulin/SVT
 

Möt flera klassiska karaktärer i nya "Trolltider"

 
Enligt legenden härskade för länge sedan det mäktiga Bergatrollet över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen. Men lyckas de hitta stenen i tid och rädda världen?
 
I sin jakt på bärnstenen möter Saga och Love flera karaktärer som var med i "Trolltider" från 1979: den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte.
 
Huvudpersonerna Saga och Love spelas av Matilda Gross ("Nelly Rapp") och Ossian Skarsgård ("Bränn alla mina brev"). I rollistan finns också Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger. Idag börjar inspelningen i Vårby gård utanför Stockholm - och premiär? Den 1 december, såklart.
| 3 mars 2023 08:30 |