Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 september 2019 | 09:40

"Tretton skäl varför" vi borde mörda en serievåldtäktsman

Det som från början handlade om vad som kan få någon att vilja avsluta sitt liv, handlar nu om motiven att mörda och komma undan med det. Spoilervarning.
Min första artikel här på MovieZine handlade om huruvida Netflix-serien "Tretton skäl varför" var direkt farlig i sitt upplägg. Det här var nämligen en gång i tiden en serie som tänjde på gränserna av ett ämne få vågat kommentera på film eller tv tidigare.
 
Vi fick under tretton avsnitt höra småstadstjejen Hannah Baker, genom förinspelade kassettband, berätta om de tretton händelserna i hennes liv som slutligen ledde fram till att hennes självmord kändes som den enda möjliga utvägen. Redan här började det debatteras om huruvida serien kunde vara skadlig för någon som redan var deprimerad. 
 
Kameran visade upp, utan att försköna eller vända bort, några av de mest hemska scenerna jag sett... åtminstone som visats på tv riktad mot ungdomar. Både våldtäkter och Hannahs fruktansvärt hemska självmord, som var allt annat än fridfullt - och kulminerade i hennes mammas avgrundsdjupa vrålskrik över att ha hittat sin döda dotter i ett badkar fullt av blod.
 

Den första säsongen har klippts om efter klagomål

 
 
Netflix fick massor av kritik för att det fanns för lite varningar och hjälp för tittare som redan var deprimerade och kunde påverkas av de hemska scenerna. Varje säsong börjar nu med att skådespelarna sitter tillsammans och varnar för att man ej bör titta utan en förälder - och söka hjälp om man behöver det.
 
Netflix har inför den tredje säsongen klippt om den urstarka självmordsscenen i den första säsongen. Även om det inte går att lägga skulden på Netflix, sägs det att riktigt deprimerade ungdomar ska ha använt scenen som instruktion, snarare än ett avskräckande exempel, när de själva valt att begå självmord. Efter inrådan från olika psykologer och läkare har Netflix nu klippt bort exakt hur Hannah väljer att avsluta sitt liv - för att istället hoppa fram direkt till hur hennes mamma hittar henne. 
 
Besluten kring den första säsongen av "Tretton skäl varför" är fortfarande värda att diskutera och debattera. Medan den andra säsongen hanterade efterspelet på händelserna i den första säsongen, med en rättegång mot serievåldtäktsmannen Bryce. Men där borde Netflix valt att avsluta sin historia, förslagsvis utan cliffhanger-slutet som såklart hade varit irriterande.
 

Den tredje säsongen är mestadels bortkastad tid

 
 
Men jag skulle vilja påstå att existensen av den här tredje säsongen är minst lika irriterande. Eftersom serien fortfarande heter "Tretton skäl varför", känner uppenbarligen seriens skapare sig tvungen att fylla ut en hel säsong med 13 avsnitt. Även fast samma berättelse med enkelhet hade kunnat berättas på fyra.
 
Det som en gång i tiden var en serie värd att debattera och fundera kring, har nu inte blivit mycket mer än en tråkig whodunnit om mordet på en serievåldtäktsman. Samtliga karaktärer som vi har följt i de två tidigare säsongerna hade sina egna anledningar till att önska livet ur Bryce. Alla ljuger, fångas i sina lögner och förklarar det sedan med någon liten ny hemlighet om sig själva som ursäktar lögnen.
 
Den där lögndansen görs om med samtliga av våra större karaktärer. För att sedan leda fram till ett slut som hänger på nya lögner. Hela "hobby-utredningen" om Bryces mord, som Clay och hans vänner spenderar säsongen åt, resulterar bara i att vi får veta att serievåldtäktsmannen faktiskt jobbade på att bli en bättre människa - men att han efter att ha blivit misshandlad var arg på den som slagit honom, sedan dog han.
 
 
Det enda den tredje säsongen tillför är att vi, som ett sidospår, får följa hur några våldtäktsoffer hanterar vad de har varit med om. Hur de lär sig att leva igen. Den hjälp och det stöd som saknades i den första säsongen, vilket kostade Hannah hennes liv. Det här är ett gäng starka och gripande scener, värda att spendera vår tid åt. Men sammantaget utgör det tidsmässigt inte mer än ett avsnitt av de totalt tretton nya.
 
"Tretton skäl varför" vi borde mörda en serievåldtäktsman och sedan ljuga om det, är helt enkelt inte värt att spendera tretton timmar på. Den kommande fjärde säsongen blir seriens sista, men i nuläget känns det inte som att det finns någon anledning att fortsätta titta. 
 

Läs också: Netflix klipper om debatterad scen i "Tretton skäl varför"

 
Vad tyckte du om den tredje säsongen av "Tretton skäl varför"? Kommer du att ge den fjärde säsongen en chans? Kommentera gärna nedan!
| 1 september 2019 09:40 |