Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 juli 2019 | 12:45

Netflix klipper om debatterad scen i "Tretton skäl varför"

Den oerhört starka scenen som delade publiken i två läger, ur den första säsongen, har klippts om. Spoilervarning.
THR rapporterar att den omdebatterade självmordsscenen i den första säsongen av "Tretton skäl varför" har klippts om, efter samtal med chefen för American Foundation for Suicide Prevention.
 
Den första säsongen visade i grafisk detalj hur seriens huvudperson (spelad av Katherine Langford) begår självmord, sittandes i ett badkar genom att skära sig i armen med ett rakblad. Bilden låg sedan kvar i tre minuter på Langford medan tittarna fick se hur hemska karaktärens sista minuter i livet var, för att sedan se hur hon hittas av sin mamma i en fullständigt hjärtskärande scen. 
 
Men den scenen går inte längre att se i sin originalform. Om man tittar på finalavsnittet igen så får vi fortfarande se Langford sitta i badkaret, delen när hon skär sig själv i armen har däremot klippts bort och vi möts istället direkt av scenen efteråt när mamman hittar sin dotter död i badkaret. Tidigare har Netflix och seriens skapare försvarat den grafiska scenen med att de ville slå hål på den förskönade bilden av att man tynar bort i stillhet, för att istället visa det avskräckande exemplet.
 
Netflix kommenterar själva beslutet i ett uttalande:
 
- Vi har hört från många ungdomar att "Tretton skäl varför" har fått dem att börja prata om svåra saker som depression och självmord och fått hjälp - ofta för första gången. Medan vi förbereder lanseringen av den tredje säsongen senare den här sommaren, har vi däremot tagit hänsyn till den pågående debatten kring serien. Så baserat på råd från medicinska experter, exempelvis Dr. Christine Moutier som är chef vid the American Foundation for Suicide Prevention, så har vi tillsammans med seriens skapare Brian Yorkey och producenterna valt att klippa om scenen när Hannah tar sitt liv under den första säsongen.
 

Läs också: "Tretton skäl varför" - är Netflix senaste serie direkt farlig i sitt upplägg?

 
Vad tycker du om Netflix beslut att klippa om självmordsscenen? Kommentera gärna nedan!
| 16 juli 2019 12:45 |