Film

Skribent

Oskar Möller

5 september 2021 | 16:00

Tre Carpenter-klassiker släpps nu på bluray och VOD

Lyd vårt råd och se "They Live", "Dimman" och "Prince of Darkness" - nu har de blivit digitalt restaurerade och släpps åter ut i etern för att skrämma nya generationer.
De tre 80-talsklassikerna kommer förmodligen inte te sig lika skrämmande nu som när det begav sig. Men det finns mycket annat att uppskatta i releasen som exempelvis atmosfären, musiken och Carpenters snillrika manus (som han i sedvanlig ordning skrev själv).
 
Särskilt "They Live" har uppvärderats till en kultklassiker på senare år. Vid release svek publiken filmens komplexa blandning av sci-fi, samhällssatir och action men många tycks uppskatta den än mer idag och har den som otippad favorit. Carpenter själv ville ge långfingret åt kapitalismen och dråvarande presidenten Ronald Reagan med sin film men hade nog inte kunnat ana hur väl hans vision av ökade orättvisor, spiondrönare och mediemanipulation skulle beskriva samtidens 2021.
 
 
I "Prince of Darkness" hemsöks världen av en ondska som får självaste Satan att blekna i jämförelse.
Donald Pleasance spelar denna gång en präst som tar hjälp av en vetenskapsman för att stå emot mörkrets makter. Med en stämning som glider ner i en växande hopplöshet fick Carpenter till en av de mest skräckingjagande och underskattade klassikerna - i filmen hemsöks karaktärerna samma vridna surrealistiska mardröm. Det är en detalj som visar Carpenters innovativa inflytande och förmodligen färgat sin beskärda del av found footage-genrén inom skräckfilm - "The Ring" inräknad.
 
I "Dimman" som släpptes två år efter "Halloween" får vi återigen se Jamie Lee Curtis i en huvudroll som skräckhjältinna. Hon spelar bland annat mot sin egen legendariska mamma Janet Leigh, för evigt ihågkommen för den ikoniska duschscenen i Hitchcocks "Psycho".
 
De tre filmerna släpps på bluray och video-on-demand på måndag, 6 september. Du hittar dem bland annat hos Discshop.
| 5 september 2021 16:00 |