Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

8 juli 2014 | 23:00

"Transformers är en annan sorts superhjältar"

Producent Lorenzo di Bonaventura om Optimus Primes dragningskraft och utmaningen med att spela in "Transformers: Age of Extinction" i Kina.
Redan innan den svenska biopremiären håvar "Transformers: Age of Extinction" in miljoner och åter miljoner på världens biografer. 

Publiken får inte nog av de skinande robotarna, men gladast är nog filmens producenter. Ett tag såg det nämligen ut som att regissören Michael Bay ville gå vidare och lämna serien bakom sig. Lorenzo di Bonaventura tvivlar på om det gick att göra del fyra utan Bay vid rodret. Vi träffade honom under en presskonferens i Berlin.

- Det är svårt att föreställa sig "Transformers" utan honom. Filmserien fick ett nytt liv.

Den stora utmaningen för producenterna och filmstudion var inte bara att sätta ihop en ny rollista, men också att filma på helt ny mark. En stor del av filmen är inspelad i Kina:

- Att spela in i Asien var tufft rent logistiskt. Vi är vana vid att det är ett stort maskineri, mycket action, stora stunts och ett enormt team. Det är en sak att spela in i USA, men Kina var nytt territorium för oss. Vi hade som tur är ett bra samarbete med lokala partners som fick allt att funka. 


Vad är det då som gör att Optimus Prime och Transformers fortsätter att locka storpublik världen över? Lorenzo di Bonaventura har en gissning:

- Det är bisarrt, de är ju robotar från en annan galax. Jag tror det har att göra med att folk vill se godhet i världen. Optimus representerar det, han är ledaren som slåss för dem. Folk behöver mer hjältar i sina liv. Det här är en annan variant av superhjälten i mantel. 

"Transformers: Age of Extinction" smygvisas redan nu på biografer landet runt, och får ordinarie premiär torsdagen 10 juli.