Film

Skribent

Oskar Möller

28 oktober 2021 | 17:00

Trailerpremiär: Verhoevens erotiska nunnethriller "Benedetta"

En explosiv och erotisk film om en lesbisk nunna som genom sina visioner vinner inflytande i renässansens Italien - Verhoeven har slagit till igen!
Man skulle kunna tänka sig att åren minskat kultregissören Paul Verhoevens förkärlek för eggande erotik men icke.  Tvärtom har 83-åringen regisserat en titel med potentialen att bli hans mest skandalösa hittills.
 
"Benedetta" handlar om huvudpersonen med samma namn - en ung nunna i renässens Italien. Genom drömlika och sexuellt laddade visioner vinner hon alltmer inflytande i sitt kloster. När hon inte får stigmata eller genomlever trippade scener med en halvnaken Jesus ägnar Benedetta sig helhjärtat och frenetiskt åt förbjuden lesbisk kärlek.
 
I rollen som Bendetta ser vi belgiska skådespelerskan Virginie Efira. Hennes position på klostret utmanas av den skarptungade abbedissan spelad av Charlotte Rampling. Vi kan se i trailern att det innebär ett formidabelt motstånd och att det knappast blir fromt på någon front. Det formligen frustar och ångar av undertryckt sexualitet på detta nunnekloster - med eller utan himmelsk inblandning!
 
 
Enligt sajten Geek Tyrant är filmens ursprunglige manusförfattare så olycklig över Verhoevens fokus på filmens sexuella aspekter att han hoppade av projektet. Föga förvånande har den även orsakat protester bland troende katoliker.
 
Paul Verhoeven är mannen skrivit in sig i Hollywoods historia genom Sharon Stones ökända förhörscen i spännande thrillern "Basic Instinct". Den hollandsfödde regissören har tidigare även förgyllt filmlandskapet med strippfilmskatastrofen "Showgirls" - en film som ses som så fabulöst dålig att den uppnått ikonstatus. Dessutom är Verhoeven upphovsman till de två klassiska sci-firullarna "Robocop "och "Total Recall" (även den med Sharon Stone i framträdande roll).
 
Väcker Benedetta er nyfikenhet? Kommer ni se den på bio? Borde Verhoeven ta en kalldusch? Skriv vad ni tycker nedan!
| 28 oktober 2021 17:00 |