Film

Skribent

Josefine Krischausky

18 januari 2022 | 18:30

Trailerpremiär: Uppväxtdrama möter skruvad skräck i finska "Ruva"

En mystiskt ägg får obehagliga konsekvenser för en till synes perfekt familj, i denna skräckfyllda coming-of-age-historia.
 
Början av bioåret 2022 bjuder inte bara på flera nya svenska filmer, utan även filmpremiärer från flera andra delar av Norden. Från Finland kommer bland annat Oscarsbidraget "Kupé nr. 6", men också den aningen kusligare "Ruva".
 
Genremässigt är "Ruva" en korsning mellan skräckfilm och coming-of-age, och i mitten av handlingen står tolvåriga Tinja. Den unga gymnasten gör allt för att tillfredsställa sin mor – en bloggare som lever för att visa omvärlden en perfekt bild av sin familj – men lyckas aldrig riktigt leva upp till förväntningarna.
 
I de närliggande skogarna hittar Tinja en natt ett mystiskt ägg, som hon börjar ta hand om i sitt rum. Men när det kläcks avslöjas ett monstruöst väsen, och tillvaron i huset börjar snabbt urarta till något otäckt och brutalt. 
 
För regin står Hanna Bergholm, som gör sin första långfilm. Ta en titt på hennes debut här: 
 
 
"Ruva" får europeisk premiär under årets upplaga av Göteborg Film Festival, och går upp på biografer runt om i Sverige den 25 februari. 
| 18 januari 2022 18:30 |