Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 augusti 2017 | 17:30

Trailerpremiär: Sorg och feelgood i ”Vilken jävla cirkus”

”En varm, underhållande sorgeresa som man förhoppningsvis blir djupt berörd av” säger regissören Helena Bergström.
Efter ”En underbar jävla jul” kommer ”Vilken jävla cirkus”. Inga större likheter mellan filmerna i övrigt - men regissören Helena Bergström hoppas på en del igenkänning även här.

- Det blir väldigt mycket identifikation och känslor. Den handlar om att gå igenom en sorg, livet, kärleken… Grundelementen som alla kan känna igen sig i. Det är en film med extra allt. Jag värjer inte för något, och den här miljön tillåter mig att göra det. Det har varit en otroligt inspirerande miljö att arbeta i.

Varför en cirkusmiljö?

- Jag har alltid varit fascinerad av cirkus. Så till milda grad att när mina barn var små sa de: ”Mamma, måste vi gå på cirkus igen?” Jag gillar blandningen: det kan vara magiskt, sedan jätte-tacky, och sedan helt fantastiskt.

- Det jag inte har tyckt om är när det kommer en massa djur, kameler som springer omkring… Därför samarbetar vi med Cirkus Brazil Jack. De slutade med vilda djur på 90-talet och det har varit väldigt viktigt för mig. Vi har hästar, hundar och två grisar. That’s it.
 
 
I huvudrollen som Hugo syns Gustav Lindh, som många känner igen från ”Cirkeln”.

- Jag spelar Hugo, som har förlorat sitt livs stora kärlek. Han är fast i en sorgeprocess. Han kastas plötsligt in i en cirkusvärld med alla färgstarka karaktärer. Han är högpresterande och driven, men benen blir undanslagna i förlusten. Filmen handlar om hans väg tillbaka. Att omfamna livet igen efter att ha varit nere.

Det låter tungt?

- Ja, men det är en väldigt feelgood-film också.
 
Vem hoppas du ska se filmen?

- Jag tror att det är en film för alla. Jag tror den är skitviktig för unga att se, därför att den handlar om prestations-samhället. Den belyser det på ett ballt och nytt sätt. Men det är en film om sorg, om livet och hela baletten. Jag tror att alla från sju till 97 år kan gå och se den.

”Vilken jävla cirkus” får biopremiär 20 oktober.
| 21 augusti 2017 17:30 |