Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 mars 2022 | 16:45

Trailerpremiär: Richard Linklater tar oss till rymden i "Apollo 10 1/2"

Om en tioårig pojke som anlitas av NASA för ett uppdrag till månen.
Netflix har just släppt trailern till "Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood", Richard Linklaters nya film som sägs vara inspirerat av hans egna barndom. 
 
Handlingen följer en tioårig pojke som växer upp i Texas under slutet av 1960-talet, den tiden då världen höll andan inför den första resan till månen. Men i den här versionen råkade NASA bygga en för liten rymdkapsel... så det blir upp till unge Stan att ta "ett stort kliv för mänskligheten". 
 
Se trailern här:
 
 
- Filmen är inte självbiografisk, men delar är det. Jag hade vänner vars föräldrar jobbade på NASA. 400 000 människor arbetade med rymdprogrammet. Och 600 miljoner såg månlandningen på TV, berättar regissören för Indiewire.
 
- Vi har sett många filmer om astronauter och deras stora uppdrag, men varför inte en film som verkligen fångar hur det var att leva då? I närheten av allt det där? Att vara barn, det är den självbiografiska delen. Jag skulle börja i trean när de gick på månen. Och jag hade samma fantasi om att få gå på månen själv. 
 
 
"Apollo 10 1/2" spelades in med verkliga skådespelare och använder sig sedan av rotoskopi för att omvandla materialet till animerad film. Linklater använde samma teknik på filmerna "Waking Life" (2001) och "A Scanner Darkly" (2006). 
 
Huvudrollen spelas av nykomlingen Milo Coy som får sällskap av bland andra Zachary Levi, Glen Powell och Jack Black.
 
Filmen släpps på Netflix den 1 april, samma dag som Judd Apatows nya komedi "The Bubble".
| 7 mars 2022 16:45 |