Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 september 2017 | 09:00

Trailerpremiär: Kolla in julens svenska familjefilm ”Monky”

"Monky" beskrivs som en påkostad och ambitiös familjefilm med en datoranimerad apa i huvudrollen.
Elvaårige Frank hittar en dag en livs levande apa i familjens trädgård. Snart inser de att Monky inte är en vanlig apa. Vem är hon? Var kommer hon ifrån? Det blir början på ett äventyr som tar Frank och hans familj från Sverige till Thailands djupaste djungel.

Regissören Maria Blom (”Masjävlar”) beskriver själv "Monky" som en påkostad och ambitiös familjefilm:

- Det är första gången jag gör film för en barnpublik. Men jag har inte sett det som att ”nu gör vi en barnfilm”, utan jag har jobbat på precis som vanligt. Men också knutit till mig ett gäng som levererar en riktigt mullig look. Vi har hela tiden tänkt att vi ska göra en storfilm. Det är lite högre speltemperatur, och den får liksom bre ut sig lite. Jag tycker ibland att svenska barnfilmer tippar över åt något håll.
 
Julius Hugoson (”Sune”-filmerna) har huvudrollen. Franks föräldrar spelas av Frida Hallgren (”Så som i himmelen”) och Johan Petersson (känd från ”Partaj”).
 
 
En datoranimerad apa i huvudrollen blev förstås en stor och rolig utmaning för regissören. Nu hoppas Maria Blom att ”Monky” kan bli starten på fler liknande projekt i Sverige:

- Det har aldrig gjorts en film av den här storleken med en helt animerad karaktär. Det blev en superintressant resa. Mycket står på spel, får vi till det här så öppnar det dörren för att göra mer sånt i Skandinavien. Det har inte gjorts tidigare, inte på den här nivån. Vi har en jättehög ambition på den här apan, säger Blom till MovieZine.

Kortfattat kallar Blom sin julfilm som en feelgood-film med mycket hopp.

- Jag hoppas publiken kan få med sig en riktig livshistoria. Och ett hopp om livet. Jag som förälder saknar att kunna titta på barnfilm där man känner att man själv får ut lika mycket. Amerikanerna är duktiga på det, jag hoppas vi kan matcha upp där.

”Monky” får biopremiär 22 december.
| 4 september 2017 09:00 |