Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 maj 2019 | 13:30

Trailerpremiär: Förbjudna steg i ”And Then We Danced”

Levan Akins svensk-georgiska gaydrama är snart redo för premiär i Cannes.
Vi har just fått in den första trailern till ”And Then We Danced”, den enda svenska långfilmen i Cannes i år. Filmen är en samproduktion mellan Sverige och Georgien, och utspelar sig i det sistnämnda landet där homofobin fortfarande är väldigt utbredd.

Historien följer dansaren Merab, vars liv vänds upp och ner när karismatiske Irakli anländer till National Georgian Ensemble. Den karismatiske killen blir hans största rival men väcker också helt andra känslor hos Merab. Mycket står på spel i denna konservativa miljö.
 
 
Levan Akin (”Cirkeln”) berättar för Indiewire hur han fick gå tillbaka till sina rötter som filmskapare och ville skildra vad som händer i Georgien idag:

- Jag ville berätta om unga hbtq-människor och deras kamp, men också visa Georgiens historia och hur situationen där ser ut. Det blir både en intressant inblick i en värld som inte många är bekanta med, men också en hjärtlig film om vikten av att vara fri.

- När jag såg hur modiga unga människor försökte ordna en Pride-parad i Tbilisi i Georgien år 2013, attackerades de av en mobb på tusentals människor organiserad av den ortodoxa kyrkan. Jag kände ett behov att ta upp det ämnet på något vis, säger regissören.
 
"And Then We Danced" premiärvisas i Cannes nästa vecka, håll utkik efter vår recension då. Den 10 oktober blir det svensk biopremiär.
| 10 maj 2019 13:30 |