Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

15 februari 2017 | 10:00

Trailerpremiär för "Feud: Bette and Joan" - om Hollywooddivornas långvariga rivalitet

I över ett halvt sekel hatade Joan Crawford och Bette Davis öppet varann. Nu spelas de av Jessica Lange och Susan Sarandon i en antologiserie om rivalitet, sexism och åldersrasism.
Om Alla Hjärtans Dag var för snällt och gulligt för dig kanske du uppskattar första trailern till "Feud: Bette and Joan" istället. 

Det är skaparen Ryan Murphy ("American Crime Story: The People vs O.J. Simpson") som ligger bakom projektet och det blir återigen en antologiserie. Varje säsong ska kretsa kring olika kända fejder och säsong 1 handlar om den ökända rivalitet som pågick i årtionden mellan Hollywood-legenderna Joan Crawford och Bette Davis, som uppstod på inspelningen 1962 där de spelade mot varandra i Robert Aldrichs "Whatever Happened to Baby Jane?". 

Som Olivia De Havilland (Catherine Zeta Jones) säger i trailern: "de hatade varandra i mer än ett halvt sekel... och vi älskade dem på grund av det".


Divorna brukade spotta ur sig vassa kommentarer till varandra på produktionen och skadeglatt avslöja osmickrande sanningar om varandra i pressen. Som trailern visar kunde Davis till och med få in en spark i huvudet på sin kollega under inspelningen av en scen ("Jag nuddade henne knappt!"). Dessutom ska avsnitten lyfta fram de problem med sexism och åldersrasism som dessa kvinnor fick tampas med och som fortfarande är ett stort problem i filmvärlden idag.

Joan Crawford ska gestaltas av Jessica Lange och Bette Davis spelas av Susan Sarandon. Enligt Variety ska skådespelarna ha kommenterat sexismen nyligen vid en presskonferens för "Feud: Bette and Joan". På David och Crawfords tid kunde inte ens de mest framgångsrika stjärnorna räkna med att ha någon skådiskarriär efter att de fyllt fyrtio. Det var ingen skillnad från när Lange och Sarandon närmade sig den åldern heller.

- När vi började var det över vid fyrtio, sa Sarandon. Om du hade fött barn ansågs du inte längre vara sensuell eller sexig. Det var ingenting som bara insinuerades. De sa det rakt i mitt ansikte.



"American Crime Story: The People vs O.J. Simpson" har blivit en succé och det ska bli intressant att se hur Ryan Murphy, som kände Bette Davis i livet, tar sig an den här serien. För att visa att han menar allvar har han sagt att hälften av alla anställda på produktionen ska vara kvinnor.

"Feud: Bette and Joan" har seriepremiär på HBO Nordic den 6 mars.

Kommer du att se "Feud: Bette and Joan"?
| 15 februari 2017 10:00 |