Film

Skribent

MovieZine

27 april 2023 | 09:20

Trailerpremiär: Fotboll och ABBA i Taika Waititis härliga nya komedi

Se Michael Fassbender försöka vända förlorare till sportstjärnor i "Next Goal Wins".
"Thor"-regissören Taika Waititi har lämnat den stora franchise-världen för en stund. Hans nästa film blir något mindre och mer personlig - och av trailern att döma väntar här en klassisk, härlig underdog-historia om bollsinne och kämparglöd... eller bristen på båda.
 
Det hela är (typ) baserat på en sann historia, om fotbollscoachen Thomas Rongen (spelad av Michael Fassbender) som drar till Amerikanska Samoa. Målet är att vända deras fotbollslags extrema otur. Efter en legendarisk förlust med 31-0 under en match 2001 blev de kallade för världens sämsta fotbollslag, så man avundas verkligen inte Rongen och hans jobb.
 
Mycket feelgood utlovas, och för säkerhets skull låter man ABBA-hiten "Take a Chance on Me" rama in trailern. Tack, nu fick jag den på hjärnan för resten av dagen. "Honey, I'm still free..."
 
 
Väntan har varit lång, Waititi spelade in filmen innan han ens påbörjade "Thor: Love and Thunder" som kom ut förra året. "Next Goal Wins" bygger på dokumentären med samma namn och i filmtidningen Empire berättar han varför han ville göra en adaption:
 
- Det är den ultimata underdog-berättelsen. Och att den utspelas i Polynesien är viktigt för mig, för det handlar om mitt folk. Vi håller ihop. Jag såg mig själv och min familj i den där dokumentären, som är perfekt på många sätt. Jag ville ta historien till en större publik. Och att sätta bruna ansikten på bioduken var viktigt för mig.
 
"Next Goal Wins" kommer på amerikanska biodukar i november. Vi har inget svenskt premiärdatum ännu.
| 27 april 2023 09:20 |