Trailer

Skribent

Alexander Svensson

2 november 2023 | 15:15

Trailerpremiär: Maktkamp, krig och samurajer i historiska dramat "Shogun"

Den påkostade dramaserien om 1600-talets Japan landar på Disney+ i februari.
“Shogun” är ett historiskt drama som utspelar sig mitt bland intrigerna och maktkamperna i 1600-talets Japan. Europeiska handelsmän och missionärer besöker landet, samtidigt som de lokala adelsfamiljerna kämpar mot varandra om kontroll. Berättelsen baseras på en bok av James Clavell, som i sin tur är inspirerad av historiska händelser och personer.
 
Seriens huvudfokus är Yoshii Toranaga, en japansk adelsman som tar hjälp från den skeppsbrutne engelsmannen John Blackthorne för att bekämpa gemensamma fiender. Vital i sammanhanget är tolken pch krigaren Toda Mariko, en kristen ung adelskvinna med ett snårigt förflutet.
 
I rollerna ser vi bland andra Hiroyuki Sanada (“Bullet Train”) som Toranaga, Cosmo Jarvis (“Lady Macbeth”) som Blackthorne och Anna Sawai (aktuell i månadens stora seriepremiär “Monarch: Legacy of Monsters”) som Mariko. Bakom kameran för åtminstone ett avsnitt hittar vi ingen mindre än svenska Charlotte Brändström, som tidigare regisserat avsnitt för bland annat “The Witcher” och “Lord of the Rings: The Rings of Power”.
 
Skoj trivia är boken som serien baseras på har filmats än gång tidigare, så tidigt som 1980, då med John Rhys-Davies (“Sagan om Ringen”) i en av rollerna.
 
“Shogun” är producerad av Hulu och FX, men kommer i Sverige och resten av Europa att gå upp på Disney+. Datumet är satt till någon gång i februari 2024.
 
| 2 november 2023 15:15 |