Film

Skribent

Thomas Linnaeus

16 december 2023 | 19:01

Årets starkaste trailer! Ava DuVernay synar rasismens historia i USA

Ava DuVernay är tillbaka efter magplasket “A Wrinkle in Time” med dramat “Origin” som har premiär nästa år.
Med “Origin” har regissören Ava DuVernay tagit ett steg tillbaka från sågade “A Wrinkle in Time” för att göra ett mer personliga drama. Här undersöker regissören den amerikanska rasismens historia, vilket visas i den nya trailern:
 
 
Filmen bygger dels på boken “Caste: The Origins of Our Discontents” av författaren Isabel Wilkerson - samtidigt som det handlar om arbetet bakom den. Här menar författaren att USA:s rasism bygger på ett kastsystem där människor av olika hudfärg har olika status.
 
Kopplingar görs från Hitlers herravälde och Indiens kastsystem till dagens USA. Redan nu hyllas “Origin” och RogerEbert.com skriver bland annat att filmen är ett “starkt mästerverk, och helt enkelt den mest radikala filmen i DuVernays karriär”.
 
Deadline är inne på samma spår och prisar regissören: “Ava DuVernay fortsätter att etablera sig som en av de starkaste rösterna inom dagens film”. I Vultures recension skriver filmkritikern att han var ett “fullständigt vrak” efter att ha sett “Origin”.
 
I huvudrollen har vi Aunjanue Ellis (“King Richard”) som spelar författaren Isabel Wilkerson, medan hennes make spelas av Jon Bernthal (“The Punisher”). I andra roller syns Vera Farmiga, Nick Offerman och danskan Connie Nielsen.
 
Amerikansk premiär för “Origin” blir den 19 januari.
| 16 december 2023 19:01 |