Film

Skribent

Josefine Krischausky

7 april 2022 | 12:00

Trailer: Colin Firth i andra världskrigetdramat "Operation Mincemeat"

Regissören John Maddens nya film berättar den verkliga historien om två brittiska underrättelseofficerare, som tillsammans planerade och genomförde en vågad operation.
Året är 1943 och de allierade planerar, i ett försök att stoppa Hitlers grepp om Europa, en invasion av ön Sicilien. För att hjälpa operationen att lyckas gör två brittiska underättelseofficerare upp en plan, med hjälp av en vågad och något udda strategi. Hoppet är att man ska kunna vilseleda den tyska militären, genom att förse en död kropp med falska dokument. 
 
Operationen gick under namnet "Operation Mincemeat", och nu har den översatts för bioduken, i ett drama med samma titel. Den verkliga historien berättas i regi av John Madden, som sedan tidigare ligger bakom filmer som "Hotell Marigold", "Proof" och "Shakespeare in Love". 
 
Högst upp på rollistan står Colin Firth, i rollen som Ewen Montagu, en av de främsta männen bakom planen. Som hans samarbetspartner Charles Cholmondeley ser vi Matthew Macfadyen, känd från en av huvudrollerna i "Stolthet och fördom", och på senare år från den hyllade serien "Succession". 
 
Nu har man släppt en trailer till krigsdramat, som ger en första titt på vad som tycks vara en delvis allvarlig, men kanske allra främst underhållande skildring av händelsen. 
 
 
Medan Netflix har köpt rättigheterna till filmen i vissa länder, är det Nordisk Film som står för distributionen i Sverige. "Operation Mincemeat" går upp på biografer den 13 maj. 
| 7 april 2022 12:00 |