Film

Skribent

MovieZine

11 december 2020 | 12:30

"Tove" inviger Göteborg Film Festival 2021

Vinterns digitala upplaga av Göteborg Film Festival dansar igång med Sverigepremiären av Tove Janssons biopic.
Succéfilmen om Tove Jansson som haft över 150 000 biobesök i Finland och fortfarande ligger etta på biotoppen. "Tove" är även Finlands Oscarsbidrag och kommer att ingå i Nordic Competition vid Göteborg Film Festival 2021.

Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. När hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. 

"Tove" skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.
 
 
– Vi är väldigt stolta över att visa "Tove" som invigningsfilm. I en svår tid känns det befriande att inviga festivalen med en dansant hyllning till den gränsöverskridande kreativiteten. Tove är dessutom en skarp och berörande gestaltning av en unik livshistoria, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival i ett pressmeddelande.

På grund av rådande omständigheter blir Göteborg Film Festival 2021 en digital festival. "Tove" kommer att visas online under invigningskvällen den 29 januari.
 
"Tove" distribueras av NonStop Entertainment i Sverige och får svensk biopremiär våren 2021.
| 11 december 2020 12:30 |